ING: Adoptarea reducerii TVA la alimente ar putea duce la inghetarea noului acord cu FMI

Data publicarii: 24-03-2011 | Economie


Viitorul acord de tip preventiv cu FMI ar putea fi inghetat in cazul in care propunerea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind reducerea TVA pentru alimentele de baza va fi respinsa si de catre Camera Deputatilor, sustin analistii ING.

"In cazul in care propunerea presedintelui este respinsa in Camera Deputatilor, noul acord cu FMI si UE ar putea fi inghetat. Un astfel de rezultat are implicatii negative pentru moneda locala si, in general, pentru costurile de finantare pentru Ministerul Finantelor", arata analistii ING.

Presedintele Traian Basescu a criticat miercuri, la Realitatea Tv, faptul ca in Senat s-a respins cererea sa de reexaminare privind reducerea TVA-ului la alimentele de baza, spunand ca i-a atras atentia premierului asupra pierderii majoritatii.

Totusi, presedintele a comentat in ce conditii ar putea fi de acord cu reducerea TVA-ului la alimentele de baza. "Eu as putea sa fac lucrul acesta, sa dau drumul la o astfel de lege sa treaca, dar cu conditia ca cei care-mi cer sa-mi garateze ca raspund de neplata pensiilor si a salariilor. TVA-ul ala face venit in bugetul de stat, noi avem deficit la bugetul de pensii, deficit la bugetul de somaj, la cel de sanatate", a afirmat presedintele.

Plenul Senatului a mentinut miercuri prevederea privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza, votand propunerea de respingere a cererii de reexaminare formulata de presedinte, cu 53 de voturi pentru, in timp ce 46 dintre senatori s-au impotrivit, iar unul s-a abtinut.

Cererea de reexaminare solicitata de presedinte s-a referit la faptul ca aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de baza conduce la scaderea incasarilor si implicit majorarea deficitului bugetar si imposibilitatea ca acesta sa fie mentinut in tintele stabilite de 6,8% in 2010 si 4,4 % in 2011. De asemenea, seful statului sustine ca o noua modificare a TVA, dupa majorarea la 24%, ar conduce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici si la scaderea increderii investitorilor si a rating-ului de tara.

 

NewsIn