Unu din patru contracte aduce pierderi firmelor de leasing si credite de consum

Data publicarii: 24-03-2011 | Finante-Banci


Creditele neperformante reprezentau un sfert din portofoliul insti-tutiilor financiare nebancare la sfar-situl anului trecut, fiind in scadere de la aproape 30% in iunie 2010, potrivit datelor ALB Romania, asociatia care reprezinta interesele industriei de leasing si credite de consum.

Ponderea creditelor neperformante este insa de doua ori mai mare fata de acum trei ani.

Nu exista date privind volumul total al creditelor acordate de IFN-uri, dar institutiile inscrise in registrul special de la BNR aveau la sfarsitul lui ianuarie un portofoliu de finantari de 36 mld. lei (8,5 mld. euro), ceea ce inseamna o valoare a creditelor neperformante de peste 9 mld. lei. In registrul special sunt inscrise companiile care au finantari de cel putin 25 mil. lei si capitaluri proprii si sume imprumutate de minimum 50 mil. lei.

"Aproximativ 10% din numarul total de clienti inregistreaza intarzieri la plata peste 90 de zile, dar acest lucru nu inseamna neaparat default. Avem discutii cu acesti clienti pentru a gasi solutii de restructurare", a declarat Antoaneta Curteanu, CEO al UniCredit Leasing, votata ieri presedinte al ALB Romania. UniCredit Leasing este cea mai mare companie din piata leasingului financiar, cu finantari noi de 225 mil. euro anul trecut.

 

integral in: zf.ro