Teama duce banii la banca: populatia a economisit inca un miliard de lei in februarie

Data publicarii: 24-03-2011 | Finante-Banci


Romanii si-au majorat depozitele la banci cu un miliard de lei doar in februarie, ceea ce arata ca in continuare prefera sa amane planurile de achizitii in favoarea economisirii. Astfel, depozitele populatiei la banci au trecut la sfarsitul lunii februarie de 105 miliarde de lei, fiind cu peste 24 de miliarde de lei (adica aproape sase miliarde de euro) mai mari decat in luna octombrie 2008, cand criza financiara globala si-a facut simtite efectele si in Romania.


"Criza are mai multe efecte. Chiar daca poate parea contraintuitiv, pe fondul scaderii veniturilor a fost o crestere a depozitelor. Comportamentul de consum s-a ajustat, apetitul de indatorare a fost afectat, dar a fost stimulata economisirea", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Practic, temerile privind scaderea veniturilor sau chiar pierderea locului de munca i-au determinat pe multi sa renunte la vacante in strainatate sau la cumpararea unui televizor nou in favoarea economisirii.

Ajustarea cheltuielilor s-a vazut insa in consum, afacerile retailerilor de electrocasnice si ale dealerilor auto prabusindu-se. Grosul economiilor populatiei sunt in lei, cu un sold de aproape 65,8 mld. lei (15,6 mld. euro), in timp ce depozitele in valuta reprezinta echivalentul a 39 miliarde de lei (peste 9 mld. euro). In februarie, toate fondurile au fost canalizate spre depozitele in lei, in timp ce soldul depozitelor in valuta, exprimat in euro, a stagnat.

 

sursa: zf.ro