Promotiile si optimismul bancherilor nu au reusit inca sa trezeasca cererea de credite

Data publicarii: 24-03-2011 | Finante-Banci


Luna februarie a adus inca o surpriza ne-placuta, creditul privat continuand sa scada, ceea ce arata ca in continuare bancherii nu reusesc sa vanda finantari suficient de mari pentru a acoperi rambursarile, chiar daca multi jucatori au anuntat pentru anul acesta planuri de crestere.

In paralel, depozitele firmelor au coborat, pentru a doua luna consecutiv, insa este neclar daca aceasta reflecta in continuare probleme in cash-flow, care le-ar obliga sa isi consume rezervele, sau dimpotriva unii jucatori incep sa faca investitii, anticipand o crestere a afacerilor in perioada urmatoare.

Creditul privat a scazut cu 0,6% in februarie, pana la un sold de 206,6 miliarde de lei (49 mld. euro). Excluzand impactul inflatiei, scaderea a fost chiar mai mare, de 1,3%. Aceasta a fost a doua luna consecutiva de scadere, dupa ce la sfarsitul anului trecut stocul de finantari reusea sa urce. In aceste conditii, creditul privat reuseste o crestere anuala modesta, de 3,7% in termeni nominali, care se transforma insa intr-o scadere de 3,6%, atunci cand se elimina impactul inflatiei.

"Evolutiile anualizate confirma ce am vazut si pana acum. Avem o crestere in zona finantarilor pentru companii, mai ales in valuta. La persoane fizice cresterea a fost concentrata la creditele in valuta, iar aici este exclusiv efectul programului «Prima casa»", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In termeni anualizati, creditul in lei a scazut cu 3% (respectiv 10% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta, exprimat in euro, a urcat cu 5,6%.

In luna februarie, la fel ca in ianuarie, nu s-a mai respectat trendul anual, astfel ca finantarile in lei au urcat marginal, cu 0,1% in termeni nominali, in timp ce soldul creditului in valuta a stagnat.

 

integral in: zf.ro