Cel mai mare parc eolian din lume va fi construit in Romania de Iberdrola

Data publicarii: 24-03-2011 | Mediu


Compania spaniola Iberdrola Renovables a inceput constructia unui parc eolian, primul dintre cele 50 pe care intentioneaza sa le ridice in Romania, care vor forma cel mai mare complex de acest gen din lume, potrivit Bloomberg.

Primul parc va fi amplasat in localitatea Mihai Viteazu (judetul Constanta) si va avea o putere instalata de 80 MW (40 de generatoare de cate 2 megawati fiecare). El ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Pentru aceasta prima faza, Iberdrola va folosi turbine eoliene produse de Gamesa Corporacion Tecnologica SA, scrie e-nergia.ro

Tot complexul va avea o putere instalata de 1.500 MW, care califica investitia din Dobrogea drept cel mai mare complex eolian din lume, mai mare chiar decat o centrala nucleara de dimensiune medie. Investitia ar urma sa fie finalizata in 2017.

Cand va fi finalizat, acestui complex eolian va genera suficienta energie in Romania pentru a furniza electricitate unui numar de aproape un milion de gospodarii, evitandu-se astfel eliberarea in atmosfera a 1,25 de milioane de tone de bioxid de carbon in fiecare an. 

 

sursa: money.ro