ANRMAP: EximBank risca anularea contractelor de achizitii pentru ca nu a folosit SISTEMUL DE ACHIZITII PUBLICE

Data publicarii: 25-03-2011 | Finante-Banci


Contractele de achizitii incheiate de EximBank ar putea fi declarate nule de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), pentru ca institutia nu a utilizat Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). In replica, oficialii institutiei financiare, contactati de gandul, sustin ca legea nu ii obliga sa utilizeze SEAP pentru ca banca, desi este controlata de stat, nu intra sub incidenta legislatiei achizitiilor publice.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, a declarat, joi, ca institutia pe care o conduce a desfasurat in toamna anului trecut un control la EximBank, iar in prezent exista un proces pe rol la o instanta din Bucuresti. "Daca in urma procesului se va decide ca EximBank este autoritate contractanta (potrivit legii achizitiilor publice -n.red.), vom lua la verificat contractele de achizitii incheiate de aceasta institutie", a declarat pentru gandul Cristina Traila.

Chiar daca banca este controlata de stat, nu este indeplinita conditia lipsei caracterului comercial al activitatilor derulate, spun oficialii bancii. "EximBank functioneaza ca societate comerciala pe actiuni, ceea ce-i confera calitatea de comerciant, calitate confirmata mai ales de enumerarea explicita a surselor de venit ale bancii, ca fiind "dobanzi, comisioane si alte tarife practicate de banca", conform propriei decizii de afaceri", a declarat pentru gandul Oana Nuta, director Directia PR & Marketing din EximBank.

Ea a mai aratat ca EximBank este o societate controlata de stat, insa nu exista o forma de "finantare" de care banca sa beneficieze din partea statului. "EximBank nu intra sub incidenta legislatiei achizitiilor publice neputand fi considerata "autoritate contractanta" in sensul ordonantei mentionate (ordonanta 34/2006 privind achizitiile publice - n.red.), iar in masura in care banca achizitioneaza bunuri sau servicii de pe piata, face acest lucru in conditii de libera concurenta, pe criterii de oportunitate si eficienta, ca orice alta societate comerciala", au mai aratat oficialii EximBank.

Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro: