Boardul FMI va analiza vineri solicitarea Romaniei pentru un nou acord, de tip preventiv

Data publicarii: 25-03-2011 | Finante-Banci

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, precum si solicitarea tarii noastre de a incheia un nou acord cu Fondul, de tip preventiv.

Misiunea FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 25 ianuarie - 8 februarie, pentru cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by, iar la sfarsitul acesteia, seful delegatiei Fondului in Romania, Jeffrey Franks, anunta ca oficialii Fondului au ajuns la o intelegere cu autoritatile romane privind  un nou acord, de tip precautionary, in valoare de 3,6 miliarde de euro.

In 2010, Romania a primit patru transe de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), iar in 2011, o transa, in valoare de 900 milioane euro.

Romania a decis sa nu va mai traga ultima transa de la FMI, in valoare de un miliard de euro.

Uniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a patra transa, in valoare de 1,2 mld. euro, din imprumutul agreat in anul 2009, de 5 miliarde euro, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv implementarea, de catre autoritati, a conditiilor stabilite prin cel de-al treilea memorandum de intelegere. Ultima transa, de 150 milioane euro, de la Uniunea Europeana este asteptata a fi virata in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Romania a agreat in 2009 cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Pana in momentul de fata, Romania a primit 12,2 miliarde euro de la Fondul Monetar International si urma sa mai primeasca de la FMI in 2011 inca o transa, respectiv cea de-a opta, in valoare de 874 milioane DST.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: