Fondul European pentru Europa de Sud-Est ofera Patria Credit Romania un imprumut de 7 milioane euro

Data publicarii: 28-03-2011 | Finante-Banci


Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) ofera un imprumut de 7 milioane euro catre Patria Credit IFN SA, care va fi utilizat pentru creditarea microintreprinderilor din zonele rurale ale Romaniei, se arata intr-un comunicat transmis luni.

"Patria Credit va utiliza imprumutul pentru creditarea microintreprinderilor din zonele rurale  ale Romaniei, mobilizand astfel capitalul pentru un segment al economiei romanesti foarte slab acoperit de serviciile bancilor locale. EFSE va furniza o parte din imprumut in moneda locala, ceea ce va permite  societatii Patria Credit sa raspunda cererii in crestere pentru finantarea in lei pe termen mediu", se arata in comunicat.

Acesta este cel de-al doilea imprumut acordat de EFSE catre Patria Credit, dupa primul fiind acordat in 2006, in valoare de 2 milioane euro.

Pana in prezent, Fondul a furnizat 100 de milioane euro sectorului financiar din Romania pentru creditarea intreprinderilor mici si foarte mici. Totodata, pentru a ajuta la extinderea creditarii microintreprinderilor si intreprinderilor mici, EFSE a acordat aproximativ 0,5 milioane euro sub forma de asistenta tehnica pentru institutiile romanesti partenere.

Patria Credit (fosta CAPA Finance) este o institutie financiara nebancara de microfinantare care ofera credite companiilor mici li foarte mici. La sfarsitul anului 2010, compania deservea peste 10.000 clienti printr-o retea de 16 unitati in orase mari si 21 de unitati in zone rurale. Valoarea totala a activelor companiei este de 40 milioane euro (la 31 decembrie 2010). Actionarii principali ai companiei sunt Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF).

Fondul European pentru Europa de Sud-Est are drept scop sustinerea dezvoltarii economice si a prosperitatii in Europa de Sud-Est si regiunea Caucazului. In acest scop, EFSE ofera instrumente de finantare pe termen lung institutiilor financiare locale, care sa permita acordarea de imprumuturi de afaceri in primul rand pentru intreprinderile micro si mici, precum si imprumuturi pentru achizitie si lucrari de imbunatatiri ale locuintei pentru persoane fizice. Activitatile de investitii ale EFSE sunt sustinute de EFSE Development Facility, care asigura acordarea de asistenta tehnica, consultanta si servicii de instruire pentru institutiile partenere.

EFSE a fost lansat la 15 decembrie 2005 prin asocierea a patru programe multi-sponsor administrate de KfW Entwicklungsbank (Banca Germana de Dezvoltare), ca parte a primei initiative de parteneriat public-privat pentru finantarea dezvoltarii. Primele patru tari finantate de Fond au fost Bosnia si Hertegovina, Serbia, Kosovo, Muntenegru. In urmatorii cinci ani li s-au alaturat Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, FRI Macedonia, Georgia, Moldova, Romania, Belarus si Ucraina.

Capitalul initial investit in Fond se ridica la aproximativ 66 de milioane euro. iar in prezent EFSE are investitii in 65 de institutii financiare locale cu, o valoare de 664,4 milioane euro (la 31 decembrie 2010). Capitalul este furnizat de catre sponsori din sectorul public, institutii financiare internationale, precum si de catre investitori institutionali privati.

 

NewsIn