21 de clienti nu si-au mai platit ratele la creditele luate prin "Prima casa"

Data publicarii: 28-03-2011 | Imobiliare



Numarul clientilor care nu si-au mai platit ratele la creditele luate prin "Prima casa" a ajuns la 21 de persoane, ceea ce inseamna o rata de default de 0,06%. In cazul acestora bancile au formulat cereri de plata de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat prin acest program.
Primul default s-a inregistrat in vara anului trecut, iar in noiembrie erau inregistrate deja cinci solicitari de plata la Fondul de Garantare.

In cazul in care clientul intarzie cu plata ratelor mai mult de trei luni statul ramburseaza integral bancii valoarea imprumutului, urmand sa recupereze ulterior aceasta suma din vanzarea la licitatie a imobilului finantat.

Valoarea creditelor ipotecare garantate de stat a depasit 1,5 miliarde euro in cei aproape doi ani de functionare a programului, iar jumatate din plafonul de 200 mil. euro alocat pentru 2011 a fost consumat in numai o luna. Guvernul pregateste o noua etapa a programului, in care vrea insa sa imparta riscul cu bancile.

 

sursa: zf.ro