Vezi in ce orase gasesti cea mai ieftina si cea mai scumpa mancare

Data publicarii: 28-03-2011 | Actualitate
     
Preturile la alimente difera de la o zona la alta, astfel ca, in unele judete, unele produse pot fi de doua ori mai scumpe decat in altele.

Cele mai mici preturi la mancare se gasesc in pietele din judetele Arges, Alba, Bacau, Covasna, Ialomita. De doua ori mai mult costa mancarea in pietele din Bucuresti, Bihor, Vaslui si Hunedoara.

Cei mai ieftini cartofi pot fi cumparati in Covasna (1,8-3 lei pe kg) si Bucuresti (2,5-3 lei pe kg). La polul opus, cei mai scumpi se gasesc pe tarabele din Bihor, unde un kilogram costa 3,5 lei, conform Gandul.

Datele de la Institutul National de Statistica arata ca, in ulimul an, preturile la cartofi au crescut cu aproape 50%. Scumpirea este justificata de producatori de conditiile meteo neprielnice, reducerea numarului de cultivatori si scaderea importurilor.

Vestea buna este insa ca producatorii si procesatorii sustin ca, pe viitor, doar in anumite conditii ar mai putea recurge la majorari de preturi.

Mai mult, in apropierea Pastelui preturile la oua "la poarta" producatorilor au sanse sa fie mai mici comparativ cu anul trecut, potrivit estimarilor reprezentantilor Uniunii Crescatorilor de Pasari.

In ceea ce priveste painea, producatorii spun ca, de la inceputul acestui an si pana in prezent, painea s-a scumpit, in medie, cu 8%, fata de 30%, cat erau estimarile producatorilor la inceput de an. 

 

articol integral: ziare.com