CE: Masinile pe benzina si diesel, interzise in orasele europene pana in 2050

Data publicarii: 29-03-2011 | Mediu


Comisia Europeana propune interzicerea circulatiei autovehiculelor care folosesc benzina si motorina in centrele marilor orase europene pana in anul 2050. Initiativa a fost inaintata astazi de comisarul pe probleme de transport la Comisia Europeana Siim Kallas.


Comisia Europeana spera ca in acest mod emisiile de dioxid de carbon vor scadea cu 60%  si dependenta de petrol  a Europei va fi mai mica , informeaza autocar.  De asemenea, se urmareste ca majoritatea calatoriilor care se intind pe o distanta mai mica de 305 kilometri sa se faca cu trenul.

"Competitivitatea sistemului de transport este vitala pentru Uniunea Europeana, pentru cresterea economica, pentru piata muncii si pentru confortul oamenilor" a spus comidsarul european pe probleme de transport Siim Kallas.

Comisia Europeana isi propune ca 50% din parcul auto din Europa sa fie format  din masini cu zero emisii de CO2 pana in 2030, iar pana in anul 2050 toate masinile ce functioneaza pe benzina sau motorina sa fie interzise in marile orase europene.

Se are in vedere infiintarea unui sistem centralizat de transport in Europa (Single European Transport Area) care sa lege toate aeroporturile  de principalele linii feroviare atat pentru transportul de persoane cat ti pentru cel de marfa.

 

sursa: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: