Analistii estimeaza ca BNR va mentine tot anul dobanda -cheie la 6,25%

Data publicarii: 29-03-2011 | Finante-Banci



Analistii consultati de  anticipeaza, intr-un scenariu de baza care ia in calcul presiunile inflationiste ridicate, ca Banca Nationala va mentine dobanda -cheie la nivelul de 6,25% pe parcursul acestui an. In aceste conditii, in sedinta de politica monetara de joi, 31 martie, nu va fi adoptata nicio decizie care sa modifice acest nivel minim care rezista de aproximativ 10 luni.

Se pare ca sedinta de politica monetara de joi, 31 martie, nu va aduce modificari ale nivelului dobanzii-cheie. De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu explica in februarie ca, desi in prima faza efectele majorarii TVA au fost "rezonabile", ceea ce a permis o mentinere a dobanzii de politica monetara, daca dobanda va creste, sunt generate asteptari, ceea ce va crea efec-te pe piata.


"De aici provine reticenta de a modifica dobanzile. Politica monetara isi va indeplini in general obiectivele", spunea Mugur Isarescu.

BCR: o altfel de relaxare

In opinia economistului-sef al BCR Lucian Anghel, pe fondul unei inflatii destul de puternice, banca centrala va mentine dobanda de politica monetara pana la finalul anului. "Este greu de redus dobanda-cheie cand inflatia este oricum destul de ridicata, deci cred ca BNR va da dovada de prudenta. In scenariul nostru de baza mizam mai degraba pe mentinere. La un moment dat insa, daca proiectele de infra-struc-tura vor fi lansate si va exista o cerere solvabila de credite in volum mare, banca centrala ar putea relaxa politica monetara prin intermediul reducerii ratelor rezervelor minime obligatorii", arata Lucian Anghel.

Economistul-sef al BCR spune insa ca o scadere a RMO ar putea avea loc in a doua jumatate a acestui an, dar avertizeaza ca economia va inregistra un avans sub potential.

 

citeste integral: fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: