Cursul nu va cobori sub pragul de 4 lei pe euro in urmatoarele saptamani

Data publicarii: 29-03-2011 | Finante-Banci


Aprecierea monedei nationale va fi incetinita pe termen scurt de perspectiva tehnica, prin care vedem ca leul va avea dificultati in a depasi nivelul de 4,0375 fata de euro. In Sedinta de astazi, leul s-a Si depreciat uSor, pana la 4,1065 unitati fata de euro.

Leul a caStigat luna aceasta 2,8% fata de euro (pana la sfarSitul saptamanii trecute), iar de la inceputul anului a urcat cu 4,55%. Fata de dolar, leul a crescut chiar mai mult, pana la 9,5%, ca rezultat al aprecierii monedei euro fata de valuta americana. Euro a fost preferat de catre investitori in aSteptarea deciziei de ridicare a ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana.

"Tendinta de apreciere a leului a devenit vizibila de la jumatatea lunii februarie, insa miScarea s-a desfaSurat atunci cu paSi mici. Au existat banuieli ale unei interventii discrete din partea BNR, dezmintite de oficiali ai bancii centrale. Saptamana trecuta insa ritmul a accelerat puternic. Stabilizarea situatiei din Japonia a dus la o calmare a nervilor Si la un apetit in creStere pentru plasamente riscante. Leul a devenit beneficiar net al acestei atitudini, iar noul acord cu FMI a adus de asemenea incredere", spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers Romania.

Intarirea leului ajuta BNR in lupta importiva inflatiei, iar pretul produselor importate, exprimat in lei, ar fi normal sa scada, cu un decalaj de cateva saptamani. Mai mult, o serie de produse Si servicii din Romania au preturile afiSate in euro, iar scaderea monedei europene ar trebui sa duca la diminuarea respectivelor preturi. Evolutia dezavantajeaza insa exportatorii, iar livrarile la export au fost un factior important de echilibrare in ultimii doi ani. Luna ianuarie a adus un deficit comercial in scadere cu 60% fata de ianuarie 2010, ritmul de creStere al exporturilor fiind cu o data Si jumatate mai mare decat cel al importurilor (47,8% fata de 29,4%). 

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: