Care sunt judetele problema ale bancilor din Romania. Vezi topul restantierilor

Data publicarii: 29-03-2011 | Finante-Banci


Judetele Galati, Ialomita si Bistrita-Nasaud ridica cele mai mari probleme pentru bancile romanesti. Rata restantelor, in acest zone, este de 13-14%, fata de o medie nationala de 8,4%, conform datelor BNR. Capitala acumuleaza o treime din totalul restantelor bancare, insa ponderea acestora in totalul creditelor este mai mica decat media pe tara.

Restantele populatiei si firmelor continua sa creasca: in februarie, credite, in valoare totala de peste 800 de milioane de lei, au devenit restante. Intarzierile la plata au ajuns la 17,6 miliarde de lei, echivalentul a 8,4% din totalul portofoliului de credite, potrivit datelor BNR. Judetele Galati si Ialomita conduc detasat in topul clasamentului, cu o rata a restantelor de peste 14%. Urmeaza Bistrita Nasaud si Alba, unde creditele cu probleme au o pondere de 13% in totalul imprumuturilor.

La polul opus se regaseste judetul Gorj, cu o rata a restantelor mai mica de 5%. Performante bune au mai inregistrat si judetele Dambovita, Valcea si Teleorman. In Capitala, cea mai mare piata pentru credite, bancile au marcat restante de 6,4 miliarde de lei, aproape o treime din totalul la nivel national.

Totusi, rata restantelor este, in Bucuresti, usor sub media nationala. Dincolo de problemele actuale, bancherii au simtit ca in Romania e rost de facut bani si au inceput sa devina mai optimisti. Potrivit revistei Money Express, UniCredit Tiriac Bank, a saptea banca de pe piata locala, planuieste sa deschida 300 de noi unitati pana in 2015. Unicredit are, acum, in Romania 235 de sucursale.

 

sursa: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: