Finantele au emis titluri in euro la cererea bancilor care nu aveau cui imprumuta bani

Data publicarii: 30-03-2011 | Finante-Banci



MFP plateste dobanzi de 2,375% si 3,375% pentru primele trei transe din imprumutul CE

Ministerul Finantelor Publice a recunoscut, intr-un document aprobat recent de guvern, ca a emis titluri de stat in euro pe piata interna exclusiv la cererea principalelor noua banci cu capital strain care activeaza in Romania. MFP a facut pe plac institutiilor financiare inclusiv in vederea mentinerii nivelului expunerilor din partea bancilor-mama.

"Desi nu au fost avute in vedere in programul initial de emisiuni, volatilitatea ridicata si incertitudinile in ceea ce priveste conditiile de piata viitoare au impus adaptarea la necesitatile investitionale si oportunitatile ivite in piata, recurgandu-se la emiterea de titluri de stat in valuta pe piata interna, la solicitarea celor mai importante noua banci straine din Romania, inclusiv in vederea mentinerii expunerii acestora pe piata interna, in conformitate cu Initiativa Europeana de Coordonare Bancara convenita la Viena si Bruxelles", se arata in Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013, elaborata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si aprobata miercuri de guvern.

Maturitati extinse si consolidarea rezervei MFP

La sfarsitul lunii iulie 2010, pe fondul lichiditatilor existente in valuta pe piata interbancara, pentru acoperirea necesitatilor de finantare si compensarea sumelor care nu s-au putut atrage in cadrul licitatiilor de titluri din ultima perioada, ca urmare a randamentelor solicitate de piata la un nivel de peste 7%, MFP a lansat o emisiune de obligatiuni in valuta pe piata interna in valoare de 1,2 mld. euro, suma atrasa fiind de aproximativ trei ori mai mare decat valoarea anuntata. 

Integral in Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: