Capcanele refinantarii creditelor. La ce sa fii atent ca sa nu fii pacalit

Data publicarii: 30-03-2011 | Finante-Banci



Nu cadeti din nou in pacatul de a va indatora prea mult la banci si calculati atent costul refinantarii - sunt doua sfaturi pentru persoanele care vor sa isi reduca rata la credite.

 Bancile le propun clientilor refinantari foarte tentante, dar care trebuie analizate cu atentie, spun consultantii financiari. Multe institutii de creditare promit scaderea costului ratei cu 30-70% prin refinantare.

Insa nu valoarea ratei conteaza, deoarece aceasta poate fi variabila, deci poate creste in perioada rambursarii. Pentru a vedea daca iesiti in avantaj, trebuie sa va raportati la valoarea totala a creditului, incluzand comisioane si dobanzi. Valoarea totala a refinantarii, la care se adauga costurile opera tiunii, trebuie sa fie mai mica decat cea a creditului actual. 

Bancile mai ofera clientilor credite prin care sa isi refinanteze imprumuturile in derulare si sa ia si o suma suplimentara. Este o oferta de acceptat? "Daca au simtit nevoia unei refinantari, clientii suportau destul de greu plata creditului, si poate ar fi bine sa nu isi suplimenteze datoria", a spus consultantul financiar Aurelian Dochia, pentru EVZ. 

In fine, unde este bine sa se faca refinantarea, la banca proprie sau la alta? Clientii pot alege "banca unde au creditul, daca exista un singur credit. In ultimii doi ani, peste 87% din clientii nostri au avut insa mai mult de un credit. Acestora le recomandam sa evalueze foarte bine majoritatea ofertelor din piata si apoi sa ia o decizie", recomanda Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance. 

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: