Interes surpriza pentru aderarea la Euro: Elvetia curteaza moneda unica, dupa aprecierea francului

Data publicarii: 30-03-2011 | Finante-Banci


Exportatorii elvetieni spun ca aprecierea monedei nationale este un "cosmar pentru toata lumea" iar aderarea la moneda unica europeana ar fi benefica pentru natiunea care ramane din ce in ce mai mult in urma rivalilor de pe continent, scrie Bloomberg.

Thierry Stern, presedintele consiliului de administratie al producatorului de ceasuri Patek Philippe , a declarat intr-un interviu publicat saptamana trecuta ca aprecierea francului "este un cosmar pentru toata lumea. Trebuie sa ne adaptam. Ceva se va intampla. Nu stiu exact cand, insa intr-o zi se va intampla".

Exporturile Elvetiei continua sa piarda teren in fata Germaniei, companiile incercand sa depaseasca dificultatile generate de o moneda care s-a apreciat puternic in ultimele 12 luni fata de euro si dolar. Ambele tari au beneficiat de cererea globala pentru produsele lor, insa ieftinirea monedei europene a ajutat vanzarile si cresterea economica din Germania.

Francul elvetian s-a apreciat cu 11% in ultimele 12 luni fata de euro, investitorii cautand in Elvetia un refugiu in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Presedintele bancii centrale a Elvetiei, Philipp Hildebrand, a declarat recent ca avansul francului este unul dintre riscurile importante care ameninta economia. Exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii, au crescut cu 7,1% in trimestrul al patrulea din 2010 fata de aceeasi perioada a anului anterior. In Germania, vanzarile la export au urcat cu 15% in aceeasi perioada.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: