Doar BCR si BRD ar putea ramane in Prima Casa 4. Raiffeisen ar prefera produsul propriu.

Data publicarii: 30-03-2011 | Imobiliare


Programul Prima Casa ar putea renaste ca pasarea phoenix in cea de-a patra faza a sa, prin injumatatirea voluntara de catre banci a garantiilor statului pentru creditele deja acordate si directionarea acesteia catre credite noi.

Acest risc de 50% care trebuie preluat de banci - atat pentru imprumuturile vechi, cat si pentru cele noi -, ar justifica anumite costuri pe care bancile sa le recupereze cumva, posibil prin majorarea dobanzilor la noile credite din Prima Casa 4, spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Groningen spune ca mentinerea dobanzilor ar fi oarecum posibila daca s-ar percepe clientilor un avans de minim 15%, dar asta este echivalent cu un alt produs, de genul celui lansat recent chiar de Raiffeisen.


Pe de alta parte, se pare ca reprezentantii celor mai mari doua banci din Romania - BCR si BRD, care au acordat pana in prezent si grosul creditelor prin programul Prima Casa (peste 60%) -, discuta de zor cu oficiali ai Ministerului de Finante pentru a obtine o reducere a comisionului anual platit de clienti catre Fondul de Garantare (0,49% anual).

 In acest fel, s-ar diminua presiunea pentru o crestere a costului total al creditului dupa preluarea de catre banci a unui risc de 50%. Practic, nu ar fi exclus ca BCR si BRD sa impinga noul nivel al dobanzilor din Prima Casa 4 foarte aproape de cel de pana acum (cand au avut 100% garantia statului), iar acest lucru sa-i scoata din competitie pe ceilalti jucatori, chiar si pe Raiffeisen si pe Alpha Bank, pentru ca s-ar putea dovedi nerentabil pentru restul bancilor.

 

continuarea in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: