Care este pretul corect al caselor? Si cu 20-25% mai jos decat CER PROPRIETARII

Data publicarii: 31-03-2011 | Imobiliare


Vrei sa cumperi o casa ori vrei sa vinzi o casa? Te vei lovi cu siguranta de o problema uriasa: Care este pretul corect pentru imobilul respectiv? La ora actuala, nu ai o sursa credibila de informatii care sa-ti spuna care ar fi acest pret. Daca te uiti pe anunturi, s-ar putea sa nu ai un reper bun, pentru ca agentii imobiliari sustin ca preturile pe care le cer acum proprietarii sunt si cu 20-25% mai mari decat cele la care ajung sa vanda in final.

Iulian Niculae, proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult, spune ca in medie un proprietar asteapta si trei luni pana sa vanda un apartament si ca preturile pe care le cer acum sunt cu 20-25% mai mari decat cele la care ajung efectiv sa incheie tranzactia.

"Am avut cazuri in care proprietarii au cedat dupa mai multe luni si au vandut si cu 30-40% mai putin decat cereau initial ca nu mai puteau", explica Iulian Niculae.

El adauga ca este foarte important ca atunci cand scoti la vanzare un imobil sa-ti setezi corect asteptarile pentru ca poti ajunge sa vinzi in pierdere daca vei fi "la stramtoare".

Care este cauza?

"Vanzarile de apartamente nu se fac pe baze rationale, ci pe sentimente si oamenii nu reusesc sa se pozitioneze corect ca si cerere de pret", puncteaza tot proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult.

La randul sau, Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), spune ca la ora actuala marja normala de negociere este destul de generoasa - 10-15%, dar ca in cazuri punctuale se poate ajunge si la 20-25%.

"Atunci cand proprietarul este obligat din diverse motive sa vanda mai repede decat credea sau etse fortat de banca, vanzarea se poate face si cu un discount mai mare de la pretul afisat", explica oficialul ARAI pentru incont.ro.

Mai departe, Adrian Erimescu, directorulul general al imobiliare.ro, arata ca unii proprietari ajung sa ceara preturi mai mari cu procente bune decat cele la care se fac realmente tranzactii in piata pentru ca "pentru ei este un motiv suficient faptul ca au pus cu mana lor faianta din baie".

 

citeste mai mult: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: