Cum s-a mutat GRANARUL EUROPEI din Romania in Danemarca

Data publicarii: 01-04-2011 | Economie

Productia de grau la hectar realizata de fermierii romani este mai mica decat a vecinilor de la sud de Dunare
Romania se afla printre tarile din Uniunea Europeana cu cele mai reduse productii la hectar la grau, porumb, floarea-soarelui si cartofi, potrivit unui studiu comparativ realizat de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, anul trecut, randamentul mediu la productia de grau obtinuta de fermierii din Romania a fost de 2.802 kg la hectar, mai mic chiar si decat in Bulgaria, unde a fost de 3.578 kg la hectar si Grecia, cu 3.580 kg la hectar, conform cercetarii INS, care citeaza si date Eurostat New Cronos.

Grau: Randament la jumatate fata de media pe UE

Cele mai mari productii medii la grau s-au inregistrat in Danemarca, Germania si Regatul Unit, cu peste 7.900 kg la ha. Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, Romania s-a situat, in anul 2010, pe locul patru intre statele membre UE cultivatoare de grau. La productia de grau Romania s-a clasat inca pe locul sapte in UE, din cauza randamentului, care a fost jumatate din randamentul mediu din tarile UE. Suprafata cultivata cu grau la noi anul trecut a fost de 1,99 milioane hectare.

La porumb ii batem doar pe bulgari

La porumb, Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul doi, dupa Franta datorita unui randament inferior, arata datele INS. De altfel, randamentul la porumb realizat in Romania, de 4 tone la hectar, este cel mai mic din UE, cu exceptia celui din Bulgaria, care are o productie medie de 3,9 tone la hectar. Cea mai mare productie la hectar din UE s-a inregistrat in Grecia, de 9,8 tone la ha si Spania, cu 9,9 tone la ha.

Integral in Gandul.info