Romania cere ajutorul FMI si al Bancii Mondiale pentru a-si simplifica sistemul de taxe

Data publicarii: 04-04-2011 | Finante-Banci


Autoritatile romane s-au angajat, in scrisoarea de intentie catre FMI, sa mentina deficitul bugetar in limita a 4,4% din PIB in 2011 si sa respecte politica de inlocuire, in medie, a unui singur angajat din sapte care pleaca din sectorul public.

Romania va solicita asistenta tehnica din partea FMI si a Bancii Mondiale in vederea simplificarii sistemului de taxe, iar contributiile sociale vor fi reduse treptat, o data cu redresarea economica.

Reformele din educatie si sanatate vor continua iar resursele bugetare alocate pentru investitii vor imbunatati absorbtia fondurilor europene, se arata in document.

"Pana la sfarsitul lunii aprilie 2011 vom dezvolta un plan de actiune care include un mecanism imbunatatit de control si de aplicare a masurilor pentru a elimina arieratele existente si pentru a preveni acumularea de noi arierate, atat la nivelul administratiei publice, cat si al intreprinderilor de stat", potrivit scrisorii de intentie adresata FMI.

Cresterea numarului de credite neperformante a incetinit semnificativ in decursul ultimului trimestru din 2010, ajungand la 11,9% din totalul creditelor din sistemul bancar. Pe masura ce se va relua cresterea economica si se vor stabiliza provizioanele, dupa prima jumatate a lui 2011, este de asteptat ca sectorul bancar sa redevina profitabil, sustin autoritatile romane. 

 

NewsIn