Hossu: Ministrul Muncii nu a acceptat nicio propunere a sindicatelor privind Codul Dialogului Social

Data publicarii: 05-04-2011 | Actualitate



Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, pentru NewsIn, ca ministrul Muncii, Ioan Botis, nu a acceptat, nici luni, propunerile sindicatelor cu privire la Codul Dialogului Social, motiv pentru care confederatia va face o plangere la Organizatia Internationala a Muncii.

"Nu ii intereseaza dialogul social si vor dictatura. Vor sa elimine sindicatele din structurile intreprinderilor mici si mijlocii si sa ofere privilegii patronatelor. Proiectul arata analfabetismul ministrului care nu respecta prevederile constitutionale si doreste pe cat posibil sa blocheze orice forma de dialog cu noi pe aceasta tema", a mai spus Hossu.

Negocierile privind proiectul Codului Dialogului Social, intre reprezentantii Ministerului Muncii, cei ai sindicatelor si cei ai patronatelor, au fost reluate luni, insa, potrivit sindicalistilor, s-au finalizat, si de aceasta data, fara rezultat.

Codul cuprinde Legea sindicatelor si Legea patronatelor, reglementand totodata negocierea colectiva si contractele colective de munca.

Proiectul a fost discutat si la inceputul saptamanii trecute, insa sindicalistii au iesit nemultumiti de la intalnirea cu ministrul Muncii si au spus ca nu este exclus ca ei sa ceara, din nou, medierea premierului Emil Boc, la fel cum au facut in cazul Codului Muncii.

"Dorim sa fie promovata forma convenita de principalele cinci confederatii sindicale si de cele trei patronate care au acelasi punct de vedere cu noi. Legea sindicatelor si cea a patronatelor trebuie sa alcatuiasca un singur pachet, sub forma Legii partenerilor sociali, iar celelalte trebuie sa ramana independente", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Cartel Alfa.

In urma cu cateva saptamani, la negocierile privind Codul Muncii, sindicatele si patronatele au refuzat sa mai discute cu Botis si au cerut demisia acestuia, pe motiv ca insusi demnitarul ar fi blocat, in opinia lor, continuarea dialogului. Retragerea de la negocieri s-a produs la scurt timp dupa ce Botis anuntase ca ministerul, patronatele si sindicatele au convenit asupra formei finale a Codului muncii, lucru negat insa de reprezentantii confederatiilor.

Conducerea PDL si-a dat acordul ca guvernul sa treaca Codul Dialogului Social tot prin asumarea raspunderii, Codul urmand sa contina patru proiecte de lege care urmeaza sa completeze prevederile noului Cod al Muncii.

Potrivit vicepresedintelui PDL Gheorghe Flutur, Codul Dialogului Social include proiecte de legi referitoare la sindicate, patronate, contractele colective de munca si organizarea Consiliului Economic si Social. 

NewsIn