Marirea dobanzii cheie de catre BCE ar putea afecta in mod disproportionat tarile din zona euro

Data publicarii: 05-04-2011 | Finante-Banci



Marirea dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, asteptata pentru aceasta saptamana, ar afecta in mod diferit cele 17 state din zona euro, a caror evolutie variaza de la crestere economica record pentru unele, la recesiune pentru altele, comenteaza Bloomberg.

Normalizarea dobanzii cheie, care a fost mentinuta la un nivel record de 1%, va afecta in mod disproportionat Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda, fara sa inlature amenintarea inflatiei din Germania. Riscurile se rasfrang asupra reveniririi in doua viteze a economiei europene, influentand evolutia titlurilor de stat emise de tarile de la periferia zonei euro.

Consiliul Guvernatorilor BCE se va intruni joi, la o luna dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, i-a surprins pe investitori semnalizand posibilitatea maririi dobanzii cheie cu 0,25%, ca urmare a accelerarii inflatiei la 2,6%, in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Belgianul Guy Quaden, unul dintre membrii cei mai longevivi ai Consiliului BCE, al carui mandat s-a incheiat pe 31 martie, a declarat ca "o crestere prudenta" a dobanzii de interventie, nu va afecta revenirea economica a regiunii pentru ca "atat cresterea economica, cat si inflatia au devenit, din nou, in mod semnificativ, pozitive."

Potrivit analistilor citati de Bloomberg, marirea dobanzii cheie a BCE va avea efecte negative asupra Irlandei, Greciei, Spaniei si Portugaliei, dar pozitive asupra Italiei.

Comisia Europeana a prognozat o crestere economica de 1,6% pentru zona euro in acest an, anticipand la 2,4% cresterea Germaniei, fata de 3,6%, cat a inregistrat aceasta tara in 2010. 

NewsIn