Romania, campioana la credite neperformante in Europa Centrala si de Est

Data publicarii: 05-04-2011 | Finante-Banci



Un studiu realizat de Ensight Management Consulting   la inceputul acestui an pe piata bancara si a asigurarilor releva faptul ca Romania a fost a 4-a cea mai mare piata bancara din ECE in 2009, activele bancare totale (78,1 miliarde de euro) depasind media ECE. Dupa doi ani de criza, Romania a avut, si are in continuare, cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante dintre tarile Europei Centrale si de Est (ECE), dar si cel mai scazut grad de penetrare a cardurilor bancare.

Avand in vedere contextul economic si financiar international, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii bancare in Romania, confirmata de evolutia activelor nete bancare totale, arata documentul citat. In consecinta, bancile si-au schimbat orientarea de la expansiune rapida si, in principal, obiectivele cantitative, catre o orientare preponderent calitativa in ceea ce priveste strategia, reteaua de sucursale, portofoliul de produse sau controlul costurilor. In ceea ce priveste creditele, repartizarea acestora in functie de destinatie arata diferente intre tarile ECE. In timp ce tari precum Slovenia se concentreaza pe sectorul corporativ, tari ca Romania inregistreaza un nivel mai ridicat al creditelor de consum. De asemenea, conform datelor oficiale, Romania are cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante dintre tarile ECE. In ceea ce priveste depozitele, valoarea acestora in Romania este sub media ECE. Din punctul de vedere al segmentului de piata al cardurilor de credit si al platilor bancare netraditionale, Romania si Bulgaria ocupa ultimul loc intre tarile din ECE. Astfel, in Romania, numarul cardurilor de credit/locuitor (0,13) este de doua ori mai mic decat cel din Polonia (0,25).

71 milioane de euro pierderi pe piata bancara in 2010

Ritmul ridicat de crestere a creditelor neguvernamentale (acordate gospodariilor si societatilor nefinanciare) pana in anul 2008 a fost inlocuit de o contractie in 2009 si 2010, in termeni reali. Astfel, ritmul de crestere a creditelor in lei a atins valori negative, in termeni reali, in mai 2009, aceasta tendinta mentinandu-se si pe parcursul anului 2010. Creditele in valuta au avut o dinamica diferita a ritmului de crestere in termeni reali si au atins valori negative in ianurie 2010, reluand cresterea pozitiva, dar redusa, catre a doua jumatate a anului.

Cresterea creditelor neperformante, cumulata cu veniturile scazute (ca urmare a activitatii de creditare redusa) au afectat profitabilitatea sistemului bancar. Astfel, in 2009 profitul net agregat al sistemului bancar a scazut cu  apoximativ 83%, in comparatie cu 2008, iar la sfarsitului anului 2010, pierderea anuala neta agregata a fost de  71 milioane euro. In consecinta, in ultimii doi ani, bancile au redus cheltuielile operationale si au reexaminat planurile de extindere a retelei de sucursale.

Cititi integral in Puterea.ro