Romania vrea sa taxeze suplimentar bancile. Ce alte tari europene mai fac asta

Data publicarii: 06-04-2011 | Finante-Banci



Bancile vor fi obligate sa cedeze o parte din profit catre bugetul de stat. Cel putin asa au stabilit senatorii care vor sa instituie o taxa de solidaritate pentru institutiile bancare, care au facut profit si pe timp de criza. Initiativa nu este deloc una noua, cel mai recent exemplu fiind cel al Ungariei, care a obtinut, doar in 2010, peste 650 de milioane de euro din taxarea suplimentara a bancilor.

Alesii care au inaintat propunerea de taxare a bancilor au atras atentia ca, in timp ce mii de firme au dat faliment bancile au avut profit. "La efortul acesta al crizei economice financiare si bancile trebuie sa ajute Romania", spune Gheorghe Marcu, senator PSD

Potrivit proiectului bancile vor fi obligate sa plateasca o taxa de solidaritate in valoare de 2,5 la suta din profitul anual. Anul trecut, acesta a fost de aproximativ 400 de milioane de euro. Facand un calcul simplu, in visteria statului ar fi intrat 10 milioane de euro in plus.

Guvernul nu a sustinut insa initiativa, lucru sanctionat de catre senatori. "Nu cred ca este cazul ca ministerul finantelor si nici noi Parlamentul sa incepem sa plangem pe umarul institutiilor financiare si de credit din Romania", arata Alexandru Mocanu, senator PDL.

Reprezentantii bancilor nu au comentat initiativa alesilor, insa pozitia lor este cunoscuta. "Si atunci suprataxarea pentru ce? Pedeapsa pentru ca am obtinut oarece profituri unele banci - sau nu ? Noua, la nivelul Asociatiei, ne este nu neclara legea, consideram ca este total inoportuna", afirma Petre Bunescu, vicepresedinte Asociatia Bancilor.

Integral pe www.InCont.ro