Eurodeputatii vor mai multe informatii despre utilizarea incorecta a fondurilor UE in statele membre

Data publicarii: 07-04-2011 | Diverse



Eurodeputatii au criticat, miercuri, lipsa de informatii cu privire la neregulile inregistrate in utilizarea fondurilor UE in statele membre si au reclamat lipsa de control in colectarea taxelor vamale, precum si recuperarea insuficienta a fondurilor folosite incorect.

Parlamentul European a adoptat miercuri prin vot Raportul anual 2009 privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene - Lupta impotriva fraudei.

Legislativul european a adoptat, in fapt, o rezolutie elaborata de Catalin Sorin Ivan (eurodeputat socialist roman), in reactie la raportul anual al Comisiei din 2009 privind protectia intereselor financiare Si lupta impotriva fraudei. 655 de deputati au votat pentru, trei impotriva Si 18 s-au abtinut.

Parlamentul invita Comisia sa iSi exercite responsabilitatea de a garanta respectarea de catre statele membre a obligatiilor lor de raportare in vederea furnizarii unor date fiabile Si comparabile referitoare la nereguli Si la fraude, chiar daca acest lucru necesita modificarea de catre Comisie a sistemului de sanctiuni pentru nerespectarea acestor obligatii de raportare.

Similar cu raportul privind descarcarea de gestiune, Parlamentul subliniaza necesitatea implicarii politicienilor nationali de a-Si asuma responsabilitatea politica cu privire la modul in care fondurile UE sunt utilizate de catre autoritatile nationale, care se ridica la aproximativ 80% din cheltuielile UE.

Deputatii sunt preocupati de cuantumul fraudei in comparatie cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru statele membre Austria, Spania, Italia, Romania Si Slovacia, intrucat frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor in fiecare stat membru.

Regretand deficientele in ceea ce priveSte supravegherea vamala nationala, deputatii solicita consolidarea sistemelor de supraveghere vamala. Nivelul fraudelor asociate cu marfurile importate din China reprezinta, de asemenea, o cauza de profunda ingrijorare.

Deputatii solicita Comisiei, agentiilor competente ale Uniunii Si statelor membre sa ia masuri Si sa furnizeze resursele necesare pentru a se asigura ca fondurile UE nu sunt afectate de coruptie, sa adopte sanctiuni descurajatoare in cazuri de coruptie Si de frauda, sa accelereze confiscarea bunurilor implicate in cazuri de frauda, de evaziune fiscala Si in infractiuni legate de spalarea banilor.

Monica Macovei, raportor din partea grupului Partidului Popular European (PPE), a aratat ca CE nu a furnizat informatii si cifre, astfel incat nu exista o imagine clara a fraudei in raport cu fondurile europene, la nivelul statelor membre. De asemenea, nu trebuie sa amestecam "frauda" cu "iregularitatile" sau "erorile", pentru ca exista riscul sa nu mai identificam si pedepsim frauda, a atras atentia Macovei. Raportul de anul viitor al Comisiei trebuie sa prevada cifre exacte, bazate pe aceasta distinctie, a spus Macovei.

Europarlamentarul PPE s-a referit si la achizitiile publice, domeniul cu cel mai mare risc de frauda si coruptie. "Cerem Comisiei sa aplice sisteme uniforme de achizitii, conditii clare de participare la achizitii publice, transparenta in criterii si decizii. Reforma regulilor de achizitii publice trebuie finalizata de catre  Comisie si Consiliu, cu consultarea Parlamentului", a opinat Macovei.

Transparenta datelor privind benficiarii fondurilor europene a fost a treia prioritate mentionata de Monica Macovei. "E nevoie de informatie transparenta, accesibila  intr-un punct unic: un site care sa publice date cu privire la toti beneficiarii fondurilor UE, pe baza unor categorii standard de informatii furnizate de statele membre, in cel putin una din limbile de lucru ale Uniunii. Altfel, ne vom pierde intr-o multime de informatii care nu vor oferi nici un tablou general, nici transparenta", a subliniat Monica Macovei, membra a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) si a Comisiei pentru Control Bugetar (CONT). 

NewsIn