Japonia: Banca centrala mentine dobanda de referinta, dar sprijina bancile cu 1.000 miliarde de yeni

Data publicarii: 07-04-2011 | International



Banca centrala a Japoniei a decis joi sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara la un nivel apropiat de zero, dar a lansat un nou program de credite ieftine destinat bancilor din regiunea de nord-est, afectata de devastatorul cutremur si tusnami de luna trecuta, transmite Reuters.

Asa cum se asteptau analistii, cei noua membri ai comitetului de politica monetara de la BoJ au decis, in unanimitate, sa mentina dobanda de baza la 0,0-0,1%, nivel la care stationeaza din luna octombrie 2010 in incercarea de a stimula economia nipona. 

De asemenea, Banca Japoniei si-a revizuit in scadere prognozele pentru economia japoneza ca urmare a dezastrelor de luna trecuta, semnaland ca este gata sa relaxeze si mai mult politica monetara. 'Economia japoneza este supusa unor presiuni puternice in jos, in special pe latura productiei, ca urmare a efectelor cutremurului', a anuntat BoJ intr-un comunicat. 'Cutremurul a afectat grav productia in unele zone prin distrugerea facilitatilor de productie, intreruperea lantului de aprovizionare si limitarea aprovizionarii cu energie electrica', se mai arata in comunicat 

Banca Japoniei a a anuntat joi ca a infiintat un nou program, in valoare de 1.000 de miliarde de yeni (11,7 miliarde dolari) pentru a oferi credite ieftine institutiilor financiare din zona devastata de cutremur. Creditele vor fi oferite pe o perioada de un an si la o dobanda de 0,1 procente. In plus, banca centrala va accepta o gama larga de garantii pentru aceste credite. 

Guvernul de la Tokyo se asteapta ca pagubele materiale provocate de dezastrul de luna trecuta sa se ridice la 300 miliarde de dolari insa analistii avertizeaza ca nota finala de plata ar putea fi mult mai mare. De la cutremur si pana in prezent Banca centrala a Japoniei a pompat 80.000 de miliarde de yeni (937 miliarde dolari ) in sistemul financiar pentru a stabiliza economia nipona. 

sursa: AGERPRES