Borbely a semnat doua contracte de 366,5 mil. lei pentru managementul deseurilor in Suceava si Bacau

Data publicarii: 12-04-2011 | Mediu



Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a semnat luni, la sediul ministerului, doua contracte de finantare in valoare totala de 366,5 milioane lei, fara TVA, pentru proiectele de management integrat al deseurilor in judetele Suceava si Bacau, potrivit unui comunicat emis luni de minister.

"In ultimele doua luni, am semnat peste zece contracte in valoare de aproximativ 800 milioane euro. Astfel, suma pentru care sunt deja semnate contracte de finantare a ajuns la 4,5 miliarde euro. Exista insa un deficit, deoarece suntem pe ultimul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Nu este suficient sa semnam contracte. Greul de-abia acum incepe cand se da startul implementarii acestor proiecte. Suntem prima tara din U.E in ceea ce priveste semnarea contractelor si, din pacate, suntem pe ultimele locuri in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Trebuie sa ne miscam repede, interesul nostru este sa absorbim cat mai multe fonduri, avand in vedere faptul ca suntem pe ultima suta de metri", a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a precizat totodata ca responsabilitatea implementarii acestor proiecte revine beneficiarilor, dar "suntem in aceeasi 'barca', pentru ca pe Uniunea Europeana nu o intereseaza cine n-a facut treaba, ci considera ca Romania, ca tara, nu a reusit sa implementeze aceste proiecte".

"Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Suceava" este un proiect care va avea ca beneficiari un numar de 685.700 persoane, respectiv majoritatea locuitorilor judetului. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 56 de luni.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionare a Deseurilor in judetul Suceava este entitatea responsabila de coordonarea implementarii acestui proiect, a carui valoare totala este de 218.045.617 lei fara TVA, din care finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 150.715.368 lei.

Toate componentele acestui proiect vor fi implementate in conformitate cu strategia de achizitii, prin intermediul a 13 contracte, din care cinci de servicii, sase de lucrari si doua de furnizare.

De asemenea, proiectul "Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau" va fi implementat pe parcursul a 43 de luni, organismul responsabil pentru coordonarea implementarii fiind Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare Bacau.

Valoarea totala a proiectului este de 148.508.333 lei fara TVA, din care finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 109.578.904 lei. Populatia beneficiara a acestui proiect va fi, practic, intreaga populatie a judetului Bacau, respectiv 705.000 locuitori (la nivelul anului 2013).

"Toate componentele proiectului vor fi implementate in conformitate cu strategia de achizitie, prin intermediul a doua contracte de lucrari pentru constructia celei de-a doua celule a depozitului conform si inchiderea depozitelor neconforme, constructia statiilor de transfer, statiei de compostare si a statiei de sortare, al unui contract de furnizare pentru echipamente aferente sistemului de management integrat al deseurilor si a doua contracte de servicii de asistenta tehnica privind managementul proiectului si supervizare, precum si audit", se arata in comunicat.

La semnarea contractelor de finantare au participat si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, si presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea.

Pana in prezent s-au aprobat si se afla in implementare proiecte similare pentru judetele Bistrita-Nasaud, Giurgiu, Vrancea, Arad, Sibiu, Mures, Covasna, Botosani si Neamt. 

NewsIn