Randament de 14,7% la fondurile de pensii

Data publicarii: 12-04-2011 | Finante-Banci



Toate cele noua fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au dupa aproape trei ani de functionare rate de rentabilitate mai mari decat pragul minim la nivel de piata stabilit de arbitrul sistemului de pensii private, de 7,22% la sfarsitul lunii martie.

Fondurile de pensii aveau in martie o rata de rentabilitate anualizata medie de 14,7%. Randamentele variau intre 11,4% pentru fondul Vital al olandezilor de la Aegon si 15,2% in cazul fondului Aripi administrat de Generali. Aripi este singurul fond obligatoriu incadrat in categoria de risc ridicat, celelalte opt avand un profil de risc mediu.

Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima data in iulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe piata ajungea la 16%. Ratele de rentabilitate au coborat constant in ultimele luni in paralel cu scaderea dobanzilor la depozitele bancare. Estimarile jucatorilor din piata arata ca randamentele vor scadea in continuare, desi acestia se asteapta ca pe termen mediu si lung acestea sa acopere cresterea preturilor.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: