Laszlo Borbely: Problema noastra este cum sa cheltuim banii europeni, nu sa cerem sume suplimentare

Data publicarii: 13-04-2011 | Mediu



Grija Romaniei nu este sa ceara bani suplimentari de la Uniunea Europeana, ci cum sa absoarba si sa cheltuie banii alocati, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de specialitate, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

'Nu avem nicio problema sa reciclam orice fel de deseu, in momentul de fata. Romania are capacitatea sa recicleze mai mult si sa foloseasca acele posibiltati care tin de tehnologie avansata. Problema noastra nu este sa cerem bani suplimentari de la Uniunea Europeana, ci cum ca absorbim sumele alocate deja', a atras atentia Borbely. 

Silvian Ionescu, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu /GNM/, afirmase, in cadrul aceluiasi eveniment, ca Romania va apela la o extindere a finantarii de la Uniunea Europeana /UE/ pentru gestionarea deseurilor, desi, conform cifrelor din cei 7,5 miliarde de euro alocati de la Bruxelles, numai 980 milioane de euro au fost absorbiti. 

Ministrul Mediului a precizat ca, in privinta colectarii deseurilor, la ora actuala, sunt foarte multe discutii cu operatorii de salubritate, carora le recomanda sa fie mai maleabili in relatia cu autoritatile locale si sa faca parte integranta din Sistemul National Integrat al Managementului Deseurilor. Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste reciclarea si colectarea selectiva, autoritatile locale au revenit la raportari practicate inainte de 1989, desi realitatea ii contrazice. 

Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, sub Inaltul Patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor /MMP/, organizeaza, la Bucuresti, conferinta cu tema 'Managementul Integrat al Deseurilor - Impactul Directivei Cadru si Societatea Europeana a Reciclarii'. 

In cadrul evenimentului, organizat de sunt dezbatute subiecte, precum: impactul Directivei 98 asupra tuturor actorilor implicati in gestiunea deseurilor, imperativele si limitele implementarii unei gestiuni integrate a deseurilor, provocarile abordarilor asociative - gestiune zonala si/sau regionala, statutul si rolul operatorilor locali, zonali, regionali, publici si privati, parteneriate, si rolul emergent al structurilor de reciclare. 

Sursa: AGERPRES