Vasilescu (BNR): Nu cred ca prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an va depasi 5%

Data publicarii: 13-04-2011 | Finante-Banci



Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat marti ca, in opinia sa, noua prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, pe care o va anunta banca centrala in mai, nu va depasi 5%.

"Noua prognoza pe care o vom da in mai pentru sfarsitul acestui an nu cred ca va fi mai mare de 5%, in conditii speciale ale acestui an, cand pretul petrolului creste, preturile alimentelor pe plan international cresc si cand sunt foarte multe perturbari si turbulente", a mentionat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR considera ca, probabil, noua prognoza de inflatie va include si cresteri de preturi la energie electrica si gaz.

"Noi avem o inflatie statistica, atipica, in sensul ca avem inflatie determinata in primul rand de masura de anul trecut privind trecerea la TVA de 24% cu un efect pe 12 luni. Sigur ca a fost un soc in iulie 2010, care a dus inflatia la 2,58% dintr-o data, intr-o luna. Dar, dupa socul acesta, efectul a fost continuat la pasi marunti. Deci, 12 luni de influente in rata inflatiei pe de o parte. Pe de alta parte, din 11.000-12.000 de produse pe care le urmareste statistica, practic sase produse produc inflatie", a spus Vasilescu.

El a precizat ca definitia inflatiei este "cresterea generalizata a preturilor de consum". "Unde este cresterea generalizata? Luati carnea: crestere de 0% pe toate tipurile de carne, energia electrica nu s-a scumpit, energia termica abia s-a scumpit. (...) Painea cu 1%, cartofii cu 6 sau 8%, pe urma zaharul si combustibilul", a mai spus Vasilescu.

Acesta a aratat ca BNR spune ca sunt preturi volatile la legume, fructe si oua. "Fiind cu preturi volatile, noi, la BNR, nu le putem urmari, numai piata le poate urmari, o piata concurentiala, cu institutii care sa functioneze, numai o asemenea cale ar putea reduce inflatia. De o parte din inflatie vom scapa dupa ce va trece efectul TVA de 24%", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Intrebat daca va fi afectata credibilitatea BNR, care va rata din nou tinta de inflatie, Vasilescu a explicat ca "ratarea tintei este o gogorita a presei".

"BNR nu si-a propus niciodata sa tinteasca ea. Este un reper pe care Banca Nationala a Romaniei, pe calcule econometrice, il arata tarii, spunand: asta este inflatia pe care in mod normal tara asta ar trebui sa o faca. Daca suntem in stare sa o facem, ar trebui sa o facem, dar nu este tinta BNR", a explicat Vasilescu.

Pentru 2011, BNR are o tinta de inflatie de 3% (plus sau minus un punct procentual) si a stabilit o prognoza de 3,6%. 

NewsIn