Cum vor evolua dobanzile la depozitele in lei. Cat au castigat romanii care si-au tinut economiile in banci

Data publicarii: 14-04-2011 | Finante-Banci



Romanii care au de gand sa-si plaseze economiile in lei intr-un depozit bancar se pot astepta la dobanzi de aproximativ 7% pe an pana la mijlocul anului, cu mici variatii, estimeaza analistii. Din a doua parte a anului, insa, castigurile aduse de depozitele in moneda nationala ar putea fi din ce in ce mai mici. In ultimul an, cei care si-au tinut leii in banci si-au vazut castigurile micsorate de inflatia in crestere.

Cat castigi dintr-un depozit la termen

In ultimul an, populatia a castigat din ce in ce mai putin din depozitele in moneda nationala, pe fondul unei inflatii in crestere, pentru ca banii si-au pierdut din puterea de cumparare. Cei mai dezavantajati au fost romanii care au preferat scadentele mici.

• De exemplu, in cazul unui depozit facut in noiembrie, pe o perioada de trei luni si la o dobanda medie a pietei de 7,69%, castigul in februarie, la scadenta, a fost de 1,92%. In acest interval, preturile au crescut cu 2%, potrivit calculelor gandul pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica. Cu alte cuvinte, cine a depus 100 de lei in noiembrie a castigat dintr-un depozit 1,92 lei, suma care nu a acoperit inflatia din cele trei luni. Castigul real este si mai mic, pentru ca din el se scade impozitul de 16% retinut de banca, ceea ce inseamna ca persoana ramane cu 1,61 lei.

• Cei care si-au facut depozit in august pe sase luni, cu scadenta in februarie, au iesit ceva mai bine decat persoanele care au ales scadenta de trei luni. Insa nici in acest caz, castigul nu a acoperit cresterea preturilor. In intervalul respectiv, preturile au crescut cu 3,75%, in timp ce castigul (neimpozitat) din depozit a fost de 4,2%, la o dobanda anuala a pietei de 8,41%, potrivit datelor BNR. Dupa ce se aplica impozitul de 16%, o persoana care a depus 100 de lei mai ramane cu 3,52 lei.

Integral in Gandul.info