Anghel (BCR): Inghetarea preturilor la carburanti ar putea avea un impact negativ asupra ISD

Data publicarii: 15-04-2011 | Finante-Banci



Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a declarat joi ca inghetarea preturilor la carburanti ar putea avea un impact relativ pe termen scurt asupra inflatiei, insa pe termen mediu si lung ar putea avea un impact negativ asupra investitiilor straine directe (ISD).

"Inghetarea preturilor la carburanti ar putea avea impact relativ pe termen scurt asupra inflatiei, insa pe termen mediu si lung ar putea avea un impact negativ asupra investitiilor straine directe. Nu trebuie sa uitam ca insasi Comisia Europeana ne solicita sa nu mai tinem pretul gazelor constant. Daca ne uitam in zona euro, pretul gazelor a crescut in ultimii doi ani, iar la noi s-a mentinut constant. Deci, practic gap-ul s-a majorat. In momentul de fata noi suntem practic la jumatate fata de ceea ce se plateste in zona euro. Orice inghetare sau mentinere pe de o parte ar putea ajuta doar temporar inflatia, pe de alta parte, pe termen lung, cred ca investitorii ar putea ocoli o astfel de economie", a mentionat Anghel.

Acesta considera ca orice masura administrativa, dupa un anumit interval de timp, ar putea sa aiba si un recul. "Nu este o garantie a faptului ca pe termen lung pretul se va mentine la nivel redus. Cred ca nu este solutia potrivita pentru Romania", a mai spus Anghel.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat miercuri ca Departamentul de Afaceri Europene si Consiliului Concurentei examineaza in ce masura este compatibila cu legislatia europeana aplicare prevederii legale privind inghetarea preturilor intr-un anumit sector, cum ar fi cel al carburantilor.

Boc a solicitat un punct de vedere asupra articolului din Legea concurentei ce da posibilitatea sa inghete preturile intr-un anumit sector timp de sase luni, in situatii exceptionale care pot duce la disfunctionalitati majore in economie.

"Am invitat la sedinta de guvern si pe presedintele Consiliului Concurentei si i-am cerut ca impreuna cu DAE sa ne prezinte daca acest articol din lege este compatibil cu legislatia europeana si daca poate fi aplicat in Romania, avand in vedere ca acel articol a fost adoptat inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Daca studiul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a spus primul-ministru. 

NewsIn