Controalele fiscale pot fi intrerupte pe motive care lasa loc de interpretare

Data publicarii: 15-09-2006
Sefii din ANAF pot decide intreruperea controlului fiscal, daca inspectorii sau contribuabilii considera ca au cel putin un motiv care ii impiedica sa il finalizeze, potrivit unui ordin al presedintelui Fiscului emis in septembrie, se arata intr-un comunicat NewsIn remis BankNews.ro. Actul normativ enumera sapte situatii, fara a fi explicate in detaliu, in care inspectorii fiscali le pot solicita sefilor suspendarea actiunilor de control. Contribuabilii pot cere si ei, o singura data insa, intreruperea inspectiei "ca urmare a aparitiei unei situatii obiective". Ordinul ANAF nu precizeaza care sunt aceste situatii obiective.

Motivele punctate in actul normativ al ANAF vizeaza, printre altele "remedierea unor deficiente constatate in timpul inspectiei", "obtinerea unui punct de vedere de la directiile de specialitate din minister", expertize.

Incetarea temporara a controlului poate fi aprobata de catre oricare dintre sefii din ANAF, pornind de la seful de serviciu, director si pana la presedintele agentiei. Ordinul nu precizeaza perioada maxima in care poate fi intrerupta inspectia, ci numai ca procesul verbal pe baza caruia se ia masura suspendarii controlului trebuie anexat la raportul lucratorului ANAF.

Durata inspectiei fiscale, asa cum este prevazuta de Codul de procedura fiscala, nu poate depasi trei luni, respectiv sase luni, in cazul marilor companii (cele care au cifra de afaceri mai mare de 70 milioane lei).

Inspectia fiscala are rolul de a stabili corectitudinea si legalitatea declaratiilor fiscale si a obligatiilor fiscale ale persoanelor juridice. Lucratorii ANAF au dreptul sa solicite toate documentele fiscale pe care le considera necesare pentru realizarea controlului, precum si sa aplice sanctiuni, masuri asiguratorii sau sigilii asupra bunurilor.
 

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: