Ce sta in spatele aprecierii din ultima luna a forintului, zlotului si leului

Data publicarii: 18-04-2011 | Finante-Banci



Monedele din Europa Cen-trala si de Est sunt pe val, in ultima luna, zlotul polonez avan-sand cu 3,4% in raport cu euro, forintul ungar si leul cu 2,6%, scrie Financial Times.

Chiar si in conditiile aprecierilor mai substantiale ale altor monede de pe pietele emergente, ratele de crestere ale celor trei monede sunt surprinzatoare.

Ce arata acestea despre economiile din regiune si despre evolutia viitoare a acestora?

Unul din factorii aflati in spatele aprecierii monedelor este reprezentat de cresterea solida a economiei germane care genereaza comenzi pentru producatorii orientati la export din aceasta regiune.

Un alt punct de atractie este reprezentat de ratele dobanzii aflate in crestere, bancile centrale din regiune aplicand majorari ca reactie la presiunile inflationiste generate in principal de cresterea preturilor la alimente si petrol la nivel mondial.

Fata de dobanda din zona euro, de 1,25% (in crestere cu 0,25% in acest an), dobanda din Polonia se situeaza la 4% (in crestere cu 0,50%), cea a Ungariei la 6% (in crestere cu 0,25%) si cea din Romania la 6,25% (nicio modificare in acest an).

Insa situatia este diferita pe tari, generand oportunitati pentru investitorii familiarizati cu economiile din regiune.

Integral in Ziarul Financiar.ro