Germania trebuie sa-si deschida piata muncii, la 1 mai, pentru tarile care au aderat in 2004

Data publicarii: 19-04-2011 | International



Germania si alte tari care si-au restrictionat piata muncii pentru cetatenii statelor central si est-europene care au aderat la UE in 2004 trebuie sa ridice toate restrictiile la 1 mai, cand expira perioada de sapte ani in care se puteau preleva de o clauza prevazuta in tratatele de aderare.

Potrivit Sofia News Agency, Germania se teme ca piata interna a muncii va fi invadata de circa 100.000 de muncitori din cele opt state central si est-europene (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia si Estonia). Dintre acestia, jumatate estimeaza ca vor fi polonezi.

Unii experti sunt de parere ca temerile Germaniei sunt exagerate, pentru ca sunt o serie de factori care descurajeaza imigratia pe piata muncii - bariera de limba, faptul ca in multe cazuri nu sunt recunoscute calificarile profesionale si chiar experientele neplacute ca emigranti in alte tari vest-europene.

In ceea ce-i priveste pe romani si bulgari, care au aderat la UE in 2007, restrictiile in cazul lor se mentin in vigoare pana cel tarziu in 2014. In prezent, pentru a lucra in Germania, romanii si bulgarii trebuie sa obtina permise de munca. Acestea se acorda anumitor categorii profesionale si numai in anumite conditii.

Potrivit Sofia News Agency, inginerii, doctorii, bucatarii si ospatarii au cele mai mari sanse sa-si gaseasca legal de lucru in Germania.

In total, anul acesta Germania va acorda 150.000 de permise de munca pentru muncitori sezonieri din Bulgaria, Romania si Croatia, o cota pe care oficialii bulgari o considera suficienta, intrucat a crescut cu 40.000 fata de anul precedent.

Un bulgar (sau roman) poate obtine permis de munca in Germania numai faca angajatorul dovedeste ca salariul sau si conditiile de munca oferite nu vor fi inferioare fata de cazul angajarii unui german cu aceeasi pregatire.

Potrivit tratatelor de aderare ale tarilor din fostul bloc comunist care au aderat la UE, vechii membri UE pot impune restrictii pe piata interna a muncii pe o perioada de maxim sapte ani de la aderare. Masura - exceptionala, pentru ca statutul de membru UE presupune libera circulatie a fortei de munca - a fost luata pentru a nu crea dezechilibre majore pe piata muncii din vechiul bloc comunitar.

Avand temerea ca forta de munca ieftina din Est ar putea afecta piata muncii, 12 din cele 15 state mai vechi din UE (UE-15) au impus o perioada de tranzitie de la doi pana la sapte ani statelor din est in ceea ce priveste libertatea de circulatie a noilor cetateni UE. Malta si Cipru au scapat de restrictii, in schimb, noile state membre au primit si ele dreptul sa invoce reciprocitatea fata de aceste masuri. Doar trei tari din cele 15, care formau Uniunea la inceputul lui 2004, au lasat libera piata muncii pentru estici: Marea Britanie, Irlanda si Suedia. In cazul Romaniei si Bulgariei, primele doua s-au razgandit si au impus restrictii. 

In momentul aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, 11 au anuntat ca vor restrictiona accesul romanilor pe pietele intene ale muncii, iar restul - majoritatea celor care au intrat in UE in 2004 - au luat decizia de lasa libera circulatia romanilor in scop de munca. In acest moment, noua state UE mentin restrictiile - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. In plus, Olanda a anuntat ca va inaspri aceste restrictii, iar Franta a sugerat masuri similare. 

NewsIn