BM: Romania si Bulgaria vor inregistra mari progrese in ceea ce priveste cresterea economica in 2011 comparativ cu anul 2010

Data publicarii: 20-04-2011 | Economie



Romania si Bulgaria, lovite de criza mai tarziu decat celelalte state din Uniunea Europeana /UE/, vor inregistra mari progrese in ceea ce priveste cresterea economica in 2011 comparativ cu anul 2010, potrivit raportului economic EU10 al Bancii Mondiale, lansat marti la Bucuresti.

Astfel, Romania va trece de la o scadere economica de 1,3% in 2010 la o crestere de 1,5% in 2011, iar Bulgaria de la o crestere de 0,2% in 2010 la 2,5% anul acesta. Cele doua tari vor fi depasite in privinta progresului cresterii economice doar de Lituania, care va avea anul acesta o crestere economica de 4,3%, fata de 1,3% si Letonia, cu o crestere de 3,3% in 2011, fata de un regres de 0,3% in 2010. 

Cu toate acestea, Romania, cu o crestere economica de 1,5%, va ocupa ultimul loc in privinta cresterii PIB in 2011, inaintea sa aflandu-se Slovenia, cu o crestere de 2,2%, Cehia - 2,2%, Bulgaria - 2,5%, in fruntea clasamentului aflandu-se Lituania, cu 4,3%, Slovacia - 4,1 la suta si Polonia - 4%. 

La doi ani si jumatate de la declansarea crizei economice globale, activitatea economica in noile state membre ale Uniunii Europene (UE-10) s-a redresat in paralel cu cea din UE-15 (vechile state membre). 

Cresterea economica s-a consolidat in a doua jumatate a anului 2010, sustinuta de cresterea cu doua cifre a productiei industriale si redresarea consumului. 

Ritmul de redresare economica in UE10 se va accentua in 2011 si 2012, dar va fi diferit in cele 10 noi state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia/nu sunt incluse Cipru si Malta). 

Potrivit BM, revenirea la nivelul de activitate dinaintea crizei a fost ajutata de sincronizarea ciclurilor economice si de conexiunile in ceea ce priveste comertul si productia dintre noile si vechile state membre UE. Indicatorul privind increderea in economie a depasit in decembrie 2010 media sa pe termen lung, pentru prima oara in ultimele 26 de luni. 

In 2011 si 2012, firmele isi vor mari investitiile si isi vor utiliza capacitatea de productie la un grad mai inalt, pe fondul cresterii cererii globale pentru bunuri de capital si bunuri de folosinta indelungata. 

De asemenea, consumul populatiei va creste, in contextul imbunatatirii asteptarilor privind viitorul. 

In opinia BM, performantele Slovaciei si Poloniei vor ramane solide datorita faptului ca se confruntau cu mai putine dezechilibre macroeconomice inainte de criza, integrarii puternice in reteaua de productie europeana, fondurilor europene si, in cazul Poloniei, consumului puternic, iar Estonia, Lituania si Letonia vor continua sa recupereze terenul pierdut in timpul crizei. 

Cresterea economica in Slovenia, Cehia si Ungaria va fi mai temperata, in parte si din cauza ca aceste state inregistreaza deja o convergenta mai accentuata fata de nivelul de UE-15. 

'Revenirea puternica in comertul global a beneficiat de exporturile UE10, care au recuperat volumele dinaintea crizei pana la sfarsitul anului 2010', a declarat Kaspar Richter, senior economist la BM si autorul principal al raportului. 

'Oricum, perspectivele de crestere pot fi afectate de riscurile legate de investitiile private, proiectele de constructii si constrangerile financiare internationale', a spus Richter. 

'Romania este de asteptat sa fie liderul in ceea ce priveste redresarea economica in 2012 comparativ cu celelalte state UE-10, cu o crestere economica estimata de 4,4%', a declarat Catalin Pauna, senior economist BM si co-autor al raportului. 

Romania va fi urmata in privinta cresterii economice de Slovacia, cu 4,3%, Polonia - 4,2% si Letonia 4%, la polul opus urmand sa se situeze Slovenia, cu o crestere de 2,5% si Cehia - 2,7%. 

Raportul mai subliniaza ca ritmul de redresare economica este inca prea scazut pentru a genera noi locuri de munca, iar ocuparea se situeaza sub nivelul dinaintea crizei.

Sursa: AGERPRES