Bancile au facut lobby in mod transparent in ceea ce priveste OUG 50, sustine Bogdan Olteanu

Data publicarii: 20-04-2011 | Finante-Banci



Vicepresedintele BNR, Bogdan Olteanu, a declarat miercuri ca, in ceea ce priveste OUG 50/2010, bancile au facut lobby in mod transparent, iar rolul BNR intr-o discutie cu autoritatile de reglementare avuta inainte de adoptarea ordonantei a fost acela de a le sfatui sa nu impuna masuri exagerate.

"Masura a fost extrem de ferma in acel moment, bancile au procedat in mod transparent, au facut lobby in mod tranparent", a spus Olteanu.

Vicepresedintele BNR a mentionat ca, in toamna lui 2009, anterior adoptarii OUG 50, a fost organizata o dezbatere la Banca Nationala a Romaniei la care au participat atat bancile, cat si ANPC si Consiliul Concurentei.

"Rolul nostru a fost acela de sfatui autoritatile publice de a nu impune masuri exagerate, contrar limitelor constitutionale si cadrului juridic european, pentru ca o ulterioara revenire asupra unei astfel de masuri care ar fi dat sperante publicului ar fi produs mai mult rau decat situatia initiala", a mai spus Olteanu.

Parlamentul a adoptat la finalul lunii decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu modificarile cerute de Comisia Europeana, astfel ca aceasta nu se aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti. 

NewsIn