FMI considera ca datele transmise de Romania la Eurostat sunt corecte

Data publicarii: 27-04-2011 | Economie



Fondul Monetar International nu are nicio indoiala fata de corectitudinea datelor transmise de Romania Biroului Statistic al Uniunii Europene - Eurostat - referitoare la deficitul bugetar pe anul trecut, a declarat, miercuri, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru postul de radio RFI.

"FMI nu are, categoric, niciun dubiu fata de calitatea datelor transmise de Romania in privinta deficitului bugetar pe 2010", a spus Tanasescu. 

Institutul National de Statistica a anuntat, marti, ca, impreuna cu Banca Nationala si experti ai Ministerului de Finante, lucreaza la identificarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare ale CFR Infrastructura si societatii Termoelectrica, dupa ce Eurostat si-a exprimat unele rezerve asupra calitatii datelor remise la finele lunii martie 2011, in principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiile publice conform metodologiei ESA 95. Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011. 

Referitor la rezervele formulate de catre biroul de statistica al Uniunii Europene asupra datelor transmise de Romania, INS a precizat ca odata cu notificarea fiscala s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul administratiile publice a unor societati, precum CFR Infrastructura si Termoelectrica. 

''Situatiile au fost elaborate de Institutul National de Statistica, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei, conform metodologiei europene ESA 95, pe baza datelor raportate in contul de profit si pierdere si a celor din bilantul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost facute estimari, deoarece contul de profit si pierdere, respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificarii (31 martie a.c.)"', a aratat INS. 

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca Romania nu are probleme in privinta raportarilor catre Eurostat privind deficitul bugetar pe 2010. 

"Deficitul bugetar nu depaseste, in momentul de fata, pragul de 200 milioane lei stabilit cu Comisia Europeana pentru calculul deficitului bugetar prin cele doua sisteme, respectiv metoda contului financiar si a celui nefinanciar. Datele privind conturile financiare pentru calcularea deficitului sunt verificate de BNR, iar cele nefinanciare de catre INS. La ora actuala nu avem nici o problema pentru ca am introdus in raportarile noastre si pierderile companiilor de stat CFR Infrastructura si Termoelectrica", a precizat Gheorghe Gherghina. 

Acesta a adaugat ca decizia introducerii pierderilor celor doua companii de stat in deficitul bugetului general consolidat a fost luata impreuna cu Eurostat la finele lunii martie si, deocamdata, sunt doar cifre estimative, raportarea datelor finale urmand sa fie facuta in luna septembrie. 

Secretarul de stat in MFP a mai spus ca impactul serios asupra deficitului prin introducerea pierderilor celor doua companii apare doar in momentul in care sunt introduse in deficitul bugetului general consolidat, dar pana la aceasta data, in baza bugetelor de venituri si cheltuieli ale celor doua companii, acesta nu va depasi 0,1 la suta din PIB. 

"Introducerea pierderilor Termoelectrica si CFR Infrastructura in deficitul bugetar va aduce o crestere a deficitului in 2011 de 0,1 la suta din PIB, daca pierderile acestora nu vor depasi circa 500 milioane lei, dupa cum arata bugetul de venituri si cheltuieli al celor doua companii. In 2010 pierderile celor doua companii de stat au fost de doua miliarde lei si au influentat deficitul bugetului general consolidat cu 0,4 - 0,5% din PIB", a explicat Gherghina. 

Pentru 2011, MFP a estimat un deficit bugetar de 4,5% calculat dupa metoda sistemului european de contabilitate (ESA). 

Eurostat au cerut autoritatilor romane ca pana in septembrie sa fie verificate foarte serios aceste cifre pe anii 2007-2009. 

"Din dialogul cu ei am convenit la nivelul guvernului sa verificam calitatea datelor la cele doua companii. Am convenit o consultanta cu cei de la Eurostat asupra calitatii acestor date dupa plecarea misiunii FMI", a subliniat secretarul de stat in MFP. 

Potrivit sursei citate, in anii trecuti pe bugetul general au mai fost introduse companii precum CFR Calatori, Metrorex, CNADNR, Compania Huilei Petrosani, acestea avand ulterior mecanisme si sisteme de raportari specifice. 

Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in 2010 pana la 513,641 miliarde lei, de la 498,008 miliarde lei in 2009, in timp ce deficitul guvernamental a scazut la 33,074 miliarde lei (6,4 % din PIB), de la 42,439 miliarde lei (8,5 % din PIB) in 2009, potrivit datelor prezentate marti de Oficiul de Statistica a Uniunii Europene (Eurostat). 

Sursa: AGERPRES