FMI se pregateste pentru cea mai mare reforma din ultimii 60 de ani

Data publicarii: 18-09-2006
Principalii responsabili ai Fondului Monetar International (FMI) au anuntat, duminica, intentiile de a demara o vasta reforma interna, ce presupune, printre altele, acordarea unui statut mai important pentru patru puternice economii emergente - China, Coreea de Sud, Turcia si Mexic, informeaza NewsIn. Comitetul Financiar al FMI a aprobat proiectul de reforma, care acum trebuie sa fie validat de catre cele 184 de state membre ale Fondului, cu ocazia intâlnirii ce va avea loc, marti, la Singapore, a precizat seful Comitetului, ministrul britanic al finantelor, Gordon Brown.

"Acest proiect reprezinta cea mai importanta reforma a Fondului din ultimii 60 de ani", a precizat acesta cu ocazia unei conferinte de presa. El a adaugat ca acest program, daca va fi aprobat, va permite realizarea de progrese substantiale in ceea ce priveste repartizarea puterii de vot, conform cu importanta statelor in cadrul economiei mondiale.

Intr-o prima etapa, China, Coreea de Sud, Turcia si Mexicul vor primi o cota-parte din puterea de vot in cadrul FMI conforma cu cresterea puterii economiilor proprii pe plan mondial.

Apoi Fondul va negocia o noua formula de calcul privind cotele-parte a tuturor statelor membre, ceea ce va permite majorarea puterii de vot a unui al doilea val de state ale caror economii se afla in crestere. In principal se doreste o alocare mai corecta a puterii de vot in cadrul institutiei financiare, conform produsului intern brut a statelor membre.

Se asteapta ca procesul de negociere sa fie inversunat, deoarece multe din micile state europene vor pierde, conform procesului de realocare a puterii de vot, o parte din influenta in cadrul FMI.

Statele Unite si Uniunea Europeana nu au primit bine aceste propuneri de reforma, deoarece proiectul implica reducerea puterii acestora de vot in cadrul FMI.

Momentan SUA detine cea mai mare cota de reprezentare in cadrul FMI, de 17,1% din puterea de vot, ceea ce le confera, de facto, un drept de veto. Statele membre ale UE dispun impreuna de o cota de reprezentare de aproximativ 32% din puterea de vot in cadrul FMI.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: