Cum a incercat CINEVA sa profite de NUNTA REGALA din Marea Britanie pentru a se juca pe piata valutara cu leul

Data publicarii: 01-05-2011 | Finante-Banci



"Ziua era de asteptat sa fie inchisa, cum se spune, pe volume si mai mici decat de obicei, poate de sub 100 de milioane de euro. Toata lumea se uita la nunta, bancile britanice erau inchise, deci nu jucau.... Deodata cineva incearca sa vanda un volum foarte mare de euro, mizand deci pe apreciere", povesteste pentru gandul un dealer valutar.

Daca intr-o zi normala, volumul mediu al tranzactiilor de pe piata valutara este de 100-150 de milioane de euro, vineri acesta a fost aproape dublu, respectiv in jurul cifrei de 300 de milioane de euro.

"Probabil ca a mizat ca toti stau cu ochii la nunta si ca poate duce leul pe apreciere cu o suma mai mica de bani, pentru ca piata ar fi fost mai putin adanca, respectiv s-ar fi tranzactionat volume mult mai mici decat de obicei", a adaugat el. Nu a fost insa asa. Pentru ca bancile si alti clienti importanti au inceput sa cumpere valuta, volumele au explodat practic, in timp ce cursul a ramas aproape intact.

BNR a anuntat vineri un curs oficial de 4,0760 de lei/euro, in scadere usoara fata de cel de joi, de 4,0744 lei pentru un euro.

Tentativa de apreciere a inceput la ora 10:00

Leul a inceput dimineata in forta, dupa ce la ora 10:00 au aparut pe piata ordine masive de vanzare de valuta, care au dus cursul in jos pana la un minimum de 4,0665 lei pentru un euro. Ulterior cursul a crescut usor.

"Nu stim cine a dat ordinul de vanzare. Cel mai probabil insa este vorba despre BNR, care a incercat sa duca si mai in jos cursul pentru a diminua presiunile inflationiste. Tentativa de apreciere fortata, am putea spune, a leului, indiferent a cui a fost, nu a avut sanse de reusita", a precizat dealerul. Motivul a fost, dupa cum ne-a explicat el, ca la finele lunii bancile cumpara valuta necesara constituirii de provizioane (sumele de bani pe care bancherii sunt obligati de BNR sa le puna deoparte pentru a acoperi creditele neperformante).

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: