Piata muncii din Austria, libera pentru est-europeni, cu exceptia romanilor si bulgarilor

Data publicarii: 02-05-2011 | HR/Cariere



Incepand de duminica, 1 mai, cetatenii cehi, slovaci, sloveni, ungari si din cele trei state baltice pot lucra fara restrictii si fara aprobari speciale in Austria si in Germania.

Desi expertii nu prevad un aflux masiv de forta de munca, in randul populatiei exista temeri legate de pierderea locurilor de munca si de micsorarea salariilor, dupa caderea barierelor in calea circulatiei libere a lucratorilor din cele opt state. 

Singurii noi membri ai Uniunii Europene carora li se aplica inca restrictii sunt Romania si Bulgaria. Sambata, ministrul austriac al muncii, Rudolf Hundstorfer, a declarat la postul de radio ö1 ca Viena va mentine regimul de tranzitie pentru romani si bulgari pana in 2014, si ca la fel vor proceda nu doar Germania, ci si alte zece state comunitare, fara insa a preciza care ar fi acelea. 

In Austria, ministrul Hundstorfer se asteapta la sosirea anuala a circa 15.000 pana la 25.000 de muncitori din cele opt state pentru care barierele au fost ridicate, cifra ce va putea fi absorbita de piata muncii. 

Ministrul a promis controale foarte stricte pentru a se verifica daca acesti muncitorii vor fi angajati conform contractelor colective de munca in vigoare in Austria, asa cum prevede legea impotriva dumpingului social si salarial, recent adoptata. Patronii care vor angaja muncitori platiti sub nivelul salarial prevazut de contractele colective sunt pasibili de amenzi pana la 50.000 de euro. Ramane doar ca autoritatile de control sa dispuna de personal suficient si sa isi faca datoria, spun sindicatele, care se tem de o spirala in jos a salariilor din cauza noilor-veniti. 

Deocamdata, cifrele oficiale spun ca somajul a scazut in aprilie pentru a 14-a luna consecutiv, inregistrandu-se 236.300 de persoane fara loc de munca, cu 5,4% mai putine decat in aprilie 2010. Conform statisticilor austriece, in luna trecuta rata somajului a fost de 6,6%, insa, dupa definitia Uniunii Europene, de doar 4,3%. Nu toate categoriile au beneficiat in aceeasi masura de revenirea economica: daca in randul barbatilor, somajul s-a redus cu 8,2%, iar al tinerilor, cu 7,9 procente, scaderea a fost de doar 0,3% la persoanele de peste 50 de ani, de 0,6% la imigranti si de 1,9% la forta de munca feminina. Vesti proaste si pentru sectorul sanatatii si asistentei sociale, unde s-au inregistrat cu 7,4% mai multi someri decat in aprilie 2010. 

Camera Economica si Camera de Munca s-au declarat multumite de cifrele actuale de pe piata muncii, in timp ce opozitia a sustinut ca revenirea s-a facut cu costuri care au impovarat masiv bugetul de stat. Verzii au criticat, de asemenea, investitiile prea mici in cursuri de formare continua si recalificare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: