In luna mai firmele vor fi verificate zilnic de echipe de control ale guvernului

Data publicarii: Astazi, 03-05-2011 | HR/Cariere


Inspectorii de munca si de la Garda Financiara, insotiti de jandarmi si politisti, vor verifica zilnic, pana in 31 mai, daca angajatorii din Capitala respecta noile prevederi ale Codului Muncii, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant de la ITM Bucuresti, Marilena Balabuti.

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a anuntat ca, incepand de marti, echipele mixte de control vor incepe sa faca verificari in toate domeniile de activitate, cele mai vizate fiind insa comunicatiile, firmele de sondare a opiniei publice, difuzarea presei sau din constructii, de unde se primesc cele mai multe sesizari.

 Marilena Balabuti a precizat ca planul comun de actiune vizeaza identificarea si sanctionarea cazurilor de munca nedeclarata.

 Purtatorul de cuvant de la ITM Bucuresti a atras atentia ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii s-au inasprit sanctiunile pentru munca la negru, amintind ca amenda pentru pana la cinci persoane, depistate ca muncesc fara forme legale, a crescut de la 3.000 - 4.000 de lei la 10.000 - 20.000 de lei iar daca numarul celor care muncesc fara contract de munca depaseste cinci persoane pedeapsa este anchisoare de la unu la doi ani sau amenda penala.

 Reprezentanta ITM Bucuresti a mai precizat ca, incepand de luni, pot fi sanctionate, cu amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, si persoanele fizice care muncesc la negru.

 De asemenea, angajatorii care refuza accesul inspectorilor de munca in interiorul unitatilor, dar si cei care nu prezinta documentele solicitate pentru control risca inchisoare de la sase luni la un an sau amenda penala.

Integral pe www.InCont.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: