Economisti: BNR a mentinut dobanda de politica monetara. A fost o decizie inteleapta?

Data publicarii: 04-05-2011 | Finante-Banci



Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an. Este decizia la care se aStepta piata. Dar este aceasta cea mai potrivita masura?

BNR ar trebui sa intareasca politica monetara, nu sa o relaxeze, este de parere Nicolae Chidesciuc, economist-sef al ING. Potrivit acestuia, chiar daca banca centrala se aSteapta la o scadere a inflatiei in iulie, aceasta nu va fi o scadere sustenabila iar mesajul de astazi intareSte aSteptarile inflationiste.

 
"Decizia e in conformitate cu ce se aStepta piata dar sunt surprins ca retorica BNR este de relaxare, in conditiile in care inflatia este foarte ridicata, peste aSteptari. Chiar daca in iulie ne aSteptam la o scadere a inflatiei, nu ne aSteptam la o scadere a trendurilor inflationiste, ar fi fost bine daca BNR ar fi sugerat o intarire a politicii monetare. Acest comunicat spune ca BNR nu controleaza anumite lucruri, dar nu trebuie sa uitam, comunicatul BNR intareSte aSteptarile inflationiste. Din punctul meu de vedere, decizia de astazi, aSa cum este scris comunicatul, nu este corecta. (...) Decizia BNR este nepotrivita. Din punctul meu de vedere e vorba de inflatia foarte ridicata Si, in Romania, aSteptarile inflationiste vin din trecut, din punct de vedere al aSteptarilor", a spus Chidesciuc la The Money Channel.

 

integral in: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: