Portugalia ajunge la un acord cu creditorii internationali

Data publicarii: 04-05-2011 | International



Portugalia reuseste sa ajunga la un acord cu UE si FMI privind pachetul de interventie financiara, in valoare de 78 miliarde euro; Grecia are probleme crescande cu datoria sa externa si cu increderea investitorilor in capacitatea de plata iar populatia lumii va depasi anul acesta 7 miliarde, crescand presiunea pe accesarea si distribuirea resurselor.

Guvernul interimar portughez a declarat c a negociat un sprijin financiar din partea Uniunii Europene si FMI-ului, in valoare de 78 miliarde de euro iar in prezent mai este nevoie doar de acordul partidelor din Opozitie pentru ca intelegerea sa se incheie.

Primul ministru interimar, Jose Socrates, a declarat ca, in cadrul acestei intelegeri, Portugalia trebuie sa-si reduca deficitul bugetar de la 9.1 procente, cat este in prezent, pana la 5.9 procente anul acesta, iar apoi pana la 3 procente, pana in 2013, informeaza The Guardian.

Socrates a declarat ca implementarea programului de austeritate menit sa reduca deficitul in 2011 va replica, in linii mari, programul de austeritate propus anterior de catre Guvern insa respins in Parlament - situatie care a generat o criza politica in Portugalia, cu fixarea alegerilor anticipate pe 5 iunie si, totodata, a determinat accelerarea falimentului tarii.

Programul de austeritate va include reducerea unor pensii de stat mari. Nivelul de baza al pensiilor ca si salariul minim vor ramane ca in prezent; de asemenea, gratuitatea invatamentului si a asistentei medicale. Varsta de pensionare nu va fi modificata.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: