Analisti: BNR isi va modifica prognoza - inflatie de 4,8% la sfarsitul anului

Data publicarii: 04-05-2011 | Finante-Banci



Banca Nationala a mentinut dobanda-cheie la minimul istoric de 6,25%

BNR nu a recurs ieri la modificari in ceea ce priveste aplicarea politicii monetare, in sensul ca nu a luat decizii de relaxare sau de inasprire a acesteia. Desi analistii spun ca acest lucru semnaleaza faptul ca banca centrala pare confortabila cu nive-lul inflatiei, ei anticipeaza ca maine va fi anuntata o noua prognoza pentru finalul lui 2011 si 2012. Estimarile lor avanseaza, pentru acest an, o crestere pana la aproape 5%, de la actualul nivel de 3,6%.  

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis ieri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiva, in con-formitate cu asteptarile pietei. Ulti-ma modificare a fost facuta in data de 4 mai 2010, cand rata a fost redusa cu 0,25 puncte, la minimul istoric. Totodata, con-ducerea BNR a lasat neschimbat si nivelul actual al rezervelor minime obliga-torii la pasivele in lei, de 15%, precum si pe cel al pasivelor in valuta, de 20%. La finalul sedintei,  Consiliul de Administratie a reiterat ca BNR urma-reste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Estimarile pietei

Analistii anticipeaza ca la prezentarea de maine a raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, va anunta si noile prognoze ale inflatiei pentru finalul lui 2011 si 2012, ambele in  usoara crestere fata de valorile anuntate in februarie, de 3,6%, respectiv 3,2%. Estimarea pentru acest an a fost revizuita in luna februarie, de la 3,4%.

Integral in Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: