Geoana: Am propus FMI si CE ca TVA pe fonduri UE sa fie platit in partea finala a proiectului

Data publicarii: Astazi, 05-05-2011 | Politica



Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, ca a propus reprezentantilor FMI si Comisiei Europene ca TVA pe fondurile europene sa nu mai fie platit la inceputul operatiunii, ci spre sfarsitul ei.

"Propunerea mea a fost aceea de a  gasi o formula (...)  astfel incat TVA-ul de 24% sa nu mai fie platit la inceputul angajarii unei operatiuni, grevand astfel foarte greu asupra  bugetului local cand este vorba despre o finantare, adica cei 24% sa nu fie platiti la inceputul unui proiect european, ci undeva in partea finala de executie atunci cand incep sa vina si banii pe proiectul respectiv", a declarat  Mircea Geoana la finalul discutiei cu reprezentantii FMI si Comisiei Europene.

El a mai spus ca  in cadrul discutiilor s-a vorbit si despre "posibilitati  de a recapitaliza anumite intreprinderi importante si de a evita  reduceri de personal si reduceri de activitate care sa creeze efecte perverse". "Am ridicat problema caii ferate, unde cred ca  suntem pe cale sa facem o eroare strategica  din dorinta de a economisi bani, riscam sa reducem un sector  al transporturilor romane care a fost coloana vertebrala a economiei romanesti intr-un sistem periferic, cred ca este o greseala  si cred ca trebuie sa gasim resurse pentru a investi  in calea ferata, in transportul de calatori", a explicat presedintele Senatului.

Geoana a mai afirmat ca inceputul discutiilor avute de senatori  cu reprezentantii FMI  si cei ai Comisiei Europene a fost unul tensionat. La inceputul reuniunii, liberalul Dan Radu Rusanu a i-a reprosat lui Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, ca a evitat sa discute cu Opozitia despre masurile pe care le-a luat Fondul impreuna cu Guvernul. In replica, Franks  a spus ca el a trimis o invitatie spre dialog si PNL, insa liberalii nu au dat curs solicitarii FMI. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: