MAE: Textul Acordului privind sistemul antiracheta a fost finalizat la nivelul delegatiilor de negociere

Data publicarii: 05-05-2011 | Actualitate



Textul Acordului privind amplasarea unui sistem de aparare antiracheta al SUA in Romania a fost finalizat miercuri la nivelul delegatiilor de negociatori si experti, a informat MAE.

Astfel, precizeaza sursa citata, au fost create conditiile pentru ca in perioada urmatoare Acordul sa fie parafat si sa se treaca la indeplinirea procedurilor necesare pentru semnare. Vor continua insa negocierile pentru convenirea tuturor instrumentelor de punere in aplicare (Aranjamentele de Implementare) a Acordului. 

Miercuri s-a desfasurat la Bucuresti, sub conducerea sefilor celor doua delegatii de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, a saptea runda a negocierilor bilaterale romano-americane vizand amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta din Europa. 

In intrevederile separate ale sefilor celor doua delegatii, precum si in cadrul reuniunii ulterioare, in plen, a fost finalizat la nivelul celor doua delegatii textul Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea unui sistem de aparare antiracheta al SUA in Romania, se arata intr-un comunicat transmis de MAE. 

Cu prilejul negocierilor, desfasurate intr-o atmosfera foarte deschisa, in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, au fost abordate chestiunile de ordin tehnic si juridic ramase inca in discutie de la runda anterioara, atat cu privire la proiectul Acordului, cat si in ceea ce priveste instrumentele de punere in aplicare a acestuia. 

De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii cu privire la stadiul crearii sistemului de aparare antiracheta al NATO. 

Progresele decisive obtinute la runda a saptea au fost posibile datorita inaltei vointe politice a partilor, precum si profesionalismului si abordarii constructive care au caracterizat activitatea echipelor de negociatori ale celor doua tari, motivate de constientizarea importantei deosebite a acestui proiect strategic pentru Romania, SUA si NATO, mentioneaza sursa citata. 

* * * 

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat acceptarea invitatiei partii americane, transmisa de presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta american din Europa. 

Sistemul este dezvoltat intr-o abordare adaptiva in etape, de natura sa garanteze acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune. 

Pe 3 mai, presedintele Traian Basescu a facut publica decizia CSAT privind amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta la unitatea militara Deveselu, situata in judetul Olt. 

Anuntul este o decizie importanta de etapa, care survine unor progrese semnificative realizate in cele sase runde de negociere privind Acordul care s-au desfasurat pana in prezent. Rundele anterioare au avut loc la 17 iunie 2010, la 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011 si 6 aprilie 2011, fiind precedate de doua runde de consultari. 

Pentru acoperirea problematicii complexe a Acordului, echipa de negociere coordonata de secretarul de stat Bogdan Aurescu a fost alcatuita din experti MAE, MApN, precum si din alte institutii din sistemul national de aparare. In pregatirea celor sapte runde de negociere de pana acum si a celor doua runde de consultari care au precedat negocierile, grupul de lucru inter-institutional pe problematica apararii antiracheta s-a reunit la sediul MAE de 33 de ori in ultimele 15 luni. 

A saptea runda de negocieri a avut loc cu prilejul vizitei in Romania, in perioada 3-4 mai, a subsecretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Tauscher. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: