Bancile subevalueaza locuintele de frica unor noi ieftiniri. Ce poti face cand nu obtii imprumutul

Data publicarii: 05-05-2011 | Finante-Banci



Vrei sa-ti cumperi o locuinta, te duci la banca pentru un credit imobiliar si te trezesti ca evaluatorul, agreat de institutia de credit, stabileste un pret cu 15-16% mai mic decat cel cerut de proprietar. Asta inseamna mii sau chiar zeci de mii de euro mai putin decat ai nevoie pentru a perfecta tranzactia. Numai in cazul unui apartament de 50.000 de euro, o evaluare in minus poate sa micsoreze cu 8.000 de euro creditul de care are nevoie cumparatorul.

"Mi-am gasit un apartament cu doua camere, decomandat, in Capitala. M-am inteles cu proprietarul la 50.000 de euro. Primul evaluator trimis de banca a evaluat apartamentul la 42.000 de euro. Am solicitat o noua evaluare. Al doilea l-a evaluat la 42.000 de euro. Caut diferenta de bani, ca pentru avans mi-am facut deja un credit de nevoi personale", ne-a povestit Ioana Pascu.

Persoanele care ajung in aceasta situatie sunt nevoite sa imprumute bani din alte surse pentru a acoperi diferenta pe care banca nu vrea sa o finanteze datorita evaluarii sau chiar sa renunte la locuinta gasita, din cauza ca nu au putut face rost de avans.

"Totul pleaca de la vointa vanzatorului, care cere pe apartament mai mult decat face. Practic, pretul cerut de proprietar nu e neaparat pretul pietei, poate fi mai mare. Si banca face presiuni asupra evaluatorului ca locuintele sa nu fie supraevaluate, pentru a da cat mai putini bani", a declarat pentru gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian DRS.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: