Aproximativ 83% din romani stiu ca e riscanta creditarea in valuta, dar jumatate dintre ei o prefera

Data publicarii: 05-05-2011 | Finante-Banci



BNR: Finantarile au scazut in T1/2011 cu 134 mil. euro (0,9%), la 15,39 mld. euro

Un sondaj realizat de banca centrala a Austriei releva ca 83% din romani sunt constienti de faptul ca, pe timpul crizei, deprecierea monedei nationale fata de euro a sporit riscul creditarii in valuta. Cu toate acestea, peste 45% din acestia spun ca imprumuturile in euro sunt mai atractive decat cele in lei. Practic, desi creditarea in valuta a crescut pe parcursul crizei cu 700 mil. euro, in primul trimestru din 2011 soldul s-a diminuat cu 134 mil. euro.

Potrivit unei cercetari realizate de Banca Nationala a Austriei in noua state din regiunea Europei Centrale si de Est, consumatorii au inceput sa perceapa creditele in valuta ca fiind din ce in ce mai riscante. Ponderea acestora in totalul repondentilor s-a dovedit mai mare in tarile care au experimentat deprecieri semnificative ale monedelor nationale pe parcursul crizei. Totusi, noteaza analistii bancii centrale austriece, in pofida acestei perceptii, in sase dintre tarile analizate, printre care si Romania, majoritatea consumatorilor considera inca finantarile in valuta mult mai atractive decat cele in moneda locala. 

45% le considera mai atractive

Potrivit documentului, aproximativ 83% din romani sunt constienti de faptul ca, in ultimii doi ani, deprecierea mone-dei nationale fata de euro a sporit riscul creditarii in valuta. Datele sondajului mai arata ca in Ungaria si Serbia, 90% din consumatori au aceasta perceptie, iar in Albania si Polonia ponderea urca la 82%, respectiv 77%. La polul opus, bulgarii, care se bucura de altfel de existenta unui Consiliu Monetar, apreciaza doar intr-o proportie de 67% riscurile angajarii unui credit in valuta. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: